Skocz do zawartości

Pierwsze Malawi - ogólny przegląd koncepcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku chciałbym się przywitać. Jest to mój pierwszy post, aczkolwiek już od dłuższego czasu przyswajam sobie wiedzę znajdującą się na forum. Chciałbym prosić Was forumowicze o rady w sprawie założenia zbiornika. Zdaję sobie sprawę, iż mogę się powtarzać w pewnych kwestiach, dlatego też proszę o wyrozumiałość. Przeczytałem FAQ i mam nadzieję, że moje pytania nie będą zbyt uciążliwe. A teraz do rzeczy.

1.Kwestia zbiornika – w chwili obecnej jest to akwarium profilowane 112l (80x35x40), czyli jak przeczytałem niezbędne minimum do założenia Malawi. W innym wypadku w ogóle by nie było tego tematu. W przyszłości (za około rok) planuję przejście na jakiś inny zbiornik, na razie jednakże musi to wystarczyć. Co do obsady to nie ma zbyt wielkiego wyboru, więc praktycznie z automatu zdecydowałem się na Pseudotropheus saulosi w liczbie 1+3/4 albo 2+6 (wersja optymistyczna oczywiście).

2.Problem filtracji:

a. Filtracja zewnętrzna – TetraTec Ex 700 (wkłady od spodu: ceramika, biokulki, 2 x gąbka, 1 x gąbka + wata filtracyjne)

b. Filtracja wewnętrzna – i tutaj jest pierwszy problem. Obecnie jestem w posiadaniu 2 filtrów wewnętrznych: jeden firmy PennPlax Cascade 600 (całkiem duży filtr) oraz filtr jednowkładowy (dostałem od kolegi dlatego mam problem z identyfikacją modelu, ale najprawdopodobniej Aqua Szut)

Chciałbym się dowiedzieć, który z wymienionych powyżej filtrów wewnętrznych powinienem zastosować. A może jeszcze coś innego.? Jakie rodzaje wkładów mogę zastosować w mojej Tetrze w zależności od tego na jaki filtr wewnętrzny się zdecyduję.

3.Napowietrzanie i ogrzewanie:

a.Grzałka Aqua Szut 150W – myślę, że ok.

b.Napowietrzanie – czy mam zastosować dodatkowy napowietrzać w moim akwarium. Jeżeli nie jest to konieczne to chciałbym się dowiedzieć czy mogę ze względów czysto estetycznych (prosiłbym o podanie liczby kamieni napowietrzających, jaką mogę zastosować).

4.Oświetlenie:

a.Standardowa pokrywa od 112 a w niej 2 x 18W. Chciałbym włożyć świetlówki Hagena: Marine Glo oraz Power Glo. Bardzo mi się podoba ich kompozycja w połączeniu z ciemniejszymi skałkami. Czy są ku temu jakieś przeciwwskazania.

b.Oświetlenie nocne – co o nim sądzicie. Czy ktoś z Was może stosował. Dodam, iż zależy mi przede wszystkim na dobrym samopoczuciu rybek, więc jeżeli jest to niewskazane to po prostu nie kupię, choć nie ukrywam, że bardzo mi się podoba.

5.Testy: test stały PH JBL, GH/KH firmy Zoolek, PO3 i NO4 firmy Sera. To będę miał na wstępie. Jeżeli pominąłem jakiś ważny test proszę o uzupełnienie.

6.Podłoże: na dno oczywiście styropian albo odpowiednia mata firmy JBL. Co do samego podłoża to jeszcze się waham. Bardzo podoba mi się piasek kwarcowy. Jednakże jest on biały i czytałem że forum że nie jest tak do końca zalecany. Chciałbym się dowiedzieć czy faktycznie powinienm zrezygnowac z tego pomysłu (jeżeli tak to proszę o ewentualną altrnatywę co do wyboru podłoża. Jakiej granulacji podłoże najlepiej zastosować w moim przypadku.

Skałki: łupki, wapienie - tak naprwdę to jeszcze się zastanawiam nad całą aranżacją. Jeżeli ktos zna jakieś miejsca czy to w internecie czy na tereni Katowic i okolic, gdzie można kupić fajne i niedrogie skłaki to będę wdzięczny jak się podzieli.

Chciałbym się dowiedzieć czy trzeba coś zarówno z podłożem jak i ze skałkami robić poza tym, że będą przepłukane kilkakrotnie w zimnej i ciepłej wodzie.

7.Tło strukturalne – myślałem o jednym z tych trzech:

1. http://allegro.pl/item493260120_aquabor ... 80x40.html

2. http://allegro.pl/item494881059_tlo_wyp ... lebia.html

3. http://allegro.pl/item495174298_tlo_wyp ... _cena.html

Obrazki są przykładowe. Chodzi mi o materiał z którego są wykonane tła. Jeżeli ktoś znałby jakąś dobrą stronkę albo sklep na terenie Katowic i okolic, gdzie można kupić tła, to prosiłbym, aby podał.

Z góry wszystkim dziękuję za pomoc.

Opublikowano

1-saulosi - ok

2-sprawdź filtr czy dobrze zbiera zanieczyszczenia - jeżeli się sprawdzi to go zostaw jak nie kup coś mocniejszego - filtracja mechaniczna musi być wydajna

3-wkłady w Tetrze pozmieniaj - załóż prefiltr a z tetry wywal gąbki i watę i zamień na ceramikę

4-napowietrzanie kamieniami nie jest potrzebne - natomiast jak ci się to podoba to nie ma jakiegoś ograniczenia

5-nie ma przeciwskazań dla tych jarzeniówek

5-wielu stosuje nocne oświetlenie-ale nie świecę całą noc jedynie pare godzin późno wieczornych i wczesno rannych

6- testy NO2 i NO3

7- piasek może być jednak ja polecam zwykły budowlany

8-skałki jakie ci się podobają to włóż oczywiście tylko takie co się nadają do akwarii na forum poczytasz o preferencjach klubowiczy

9-wystarczy przepłukać i wyczyścić