Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów i forumowiczów , niedawno bo miesiąc temu wystartowałem z moim wymarzonym malawi, i mój problem to w/g mnie mam słaby przepływ w JBL 500 , na początku to dawał jak z kranu a teraz tak z połowę zdechło, dość intensywnie (tzn w miare jak mam czas) czytam to wspaniałe forum i kombinuje z moim akwa to wte to wewte oczywiście tak żeby jak najmniej ucierpiały moje pyszczki (stres) no i ostatnio aby poprawić przepływ tak sobie wymyśliłem wymienię tę pierwszą warstwę od góry tę watę bo może się przytkała no i szybka akcja ale niewiele pomogło a może nawet wcale a co gorsza jak wystartował filtr po włączeniu to walnęło z niego tyle jakiegoś syfu białego jakieś paprochy itp. myślę cały czas nad zasypaniem filterka samą ceramiką i założeniu prefiltra bo JBL jest w tej chwili standardowy (gąbki, ceramika, biobale) ... doradzcie co robić

Opublikowano

a co tu doradzać - dlatego tyle tu trąbimy o zkładaniu prefiltrów na kubły - aby w środku sie nie syfiły, tylko prefiltr co tydzień dokładnie wypłukac i już

zwłaszcza na poczatku akwarystycznej drogi to za duzo sie sypie pokarmów itd więc zpchac kubełek to nie sztuka

czyli delikatnie przepłucz media w kuble w wodzie z akwa, gabki możes zzostawić ale te wszytskie watoliny, włukniny itd to wywal a jak miejsce się zrobi to dosyp ceramiki, na zasys prefiltr i jazda

Opublikowano

ok, powiedz mi jeszcze czy mogę parę dni poczekać np. do czwartku czy czas ma znaczenie w przypadku tego słabego przepływu czy zrobić to jak najszybciej ?

ps. wyjaśnię żeby ktoś nie powiedział że zadaje głupie pytania ... po prostu w czwartki podmieniam wodę bo u mnie w mieście wtedy jest najlepsza woda do podmian ...

Opublikowano

w przypadku filtracji biologicznej przepływ jest parametrem mniej waznym więc nie działaj pochopnie tylko spokojnie, przygotuj sobie wszystko, łacznie z wodą :wink:

tak na marginesie czy to jest jedyny filtr w Twoim akwa ?

bo jesli tak to przydałby się drugi jak tego chcesz przeznaczyć na biologa, jak das zprefiltr to tez przepływ bedzie ciut przytłumiony zwłaszca jak się przybrudzi, ale jak pisałem w biologu to mniej o przepływ chodzi a prefiltr dajemy aby nie brudzic złoża i aby tego brudu tam nie magazynować i aby nie tzreba było za często do kubła zaglądać.

Opublikowano

ok, tak zrobię , a co do filtra to mam jeszcze dwa wewnętrzne jeden to pompa 900 l/h + gąbka a drugi to UNIFILTER UV1000

dzięki za info jutro u mnie giełda to kupie trochę ceramiki i coś na prefiltr

Opublikowano
ok, tak zrobię , a co do filtra to mam jeszcze dwa wewnętrzne jeden to pompa 900 l/h + gąbka a drugi to UNIFILTER UV1000

dzięki za info jutro u mnie giełda to kupie trochę ceramiki i coś na prefiltr

nie trochę tylko wal po "dach" ;) prefiltr obowiązkowo, aby ustrzec się przed takimi niespodziankami jak obecnie, napisz jeszcze jakie masz akwarium? bo te filtry wewnętrzne jakoś mi nie pasują szczególnie ten unifilter.

Opublikowano

Yaro jak to ci nie pasuja skoro jeszcze nie wiemy jakie kolega ma akwa :mrgreen:

bo to taki filtr który nie podoba mi się w każdym akwarium :P

Opublikowano

bo to taki filtr który nie podoba mi się w każdym akwarium :P

eee do dużego kotnika to moż ebyć całkiem dobry produkt :wink: a i w 112 l tez obleci

mam 150x50x50 ... i fakt niezbyt jestem zadowolony z tego UNI ale co mam zrobić jak już kupiłem

no to faktcznie te dwa filtry do takiego akwa to szału nie ma