Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium 240l obsada właśnie się zmienia.Filtr zew. aquael 250, filtr wewnętrzny aquael TURBO 350.

Moje pytanie dotyczy czarnych kropek na red-redach.Jakiś rok temu hodowałem ryby tego gatunku i pamiętam że kiedy były małe nie miały takich kropek a z wiekiem u niektórych sztuk pojawiły się takie kropki.Wiem że nie wszystkie ryby mają coś takiego.Sporo widziałem tych rybek i nie wszystkie mają takie "ozdoby".Jaka jest przyczyna powstawania kropek.

Opublikowano

kropki te są wywołane bakterjami które rozwijaja się pod łuska - zresztą nie tylko na red redach - powodem jest nie tylko stres, bo moga to byc np złe paremetry wody, tak czy siak czy to stres czy syfiasta woda czy tez jedno i drugie razem wziete to ma to związek z osłabieniem systemu obronnego zakropkowanego osobnika, kropki te mogą zniknąć jeśli np pojawią się bo ryba zmieniła akwarium i sie musi przystosowac itd oczywiscie im kócej jest zakropkowana tym większe szanse że jej to zniknie, jeśli kropek/plamek jest dużo i je miała bardzo długo to proces znikania moze sie mocno rozciagnąć w czasie lub pozostana w jakiejś cześci na bardzo długo - bo wiadomo ze aby poznikały to ryba musi mieć naprawdę komfort w akwa o co niełatwo.

Oczywiscie muwimy tu o kropkach które sie pojawiły a nie o takich które ryba ma od urodzenia bo po prostu ma takie ciapki pigmentowe.

Opublikowano

"Oczywiscie muwimy tu o kropkach które sie pojawiły a nie o takich które ryba ma od urodzenia bo po prostu ma takie ciapki pigmentowe".

Tak chodzi o takie kropki które pojawiają się u dorosłych ryb.

Opublikowano
kropki te są wywołane bakterjami które rozwijaja się pod łuska - zresztą nie tylko na red redach - powodem jest nie tylko stres, bo moga to byc np złe paremetry wody,

Oczywiscie muwimy tu o kropkach które sie pojawiły a nie o takich które ryba ma od urodzenia bo po prostu ma takie ciapki pigmentowe.

Dla uzupełnienia tylko , patogenem są bakterie , a widocznym efektem te ciapki , które są wybroczynami krwi z pękniętych mikro naczynek w skórze ryby.