Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz zamaskować filtr nie robiąc komina, jak ci się chce to wejdź sobie na stronkę klubową i w artykułach DIY masz pokazane świetne rozwiązanie maskowania filtra zrobione przez Wojtka Świsłowskiego. Wydaje mi się ze takie rozwiązanie jest lepsze niż komin ponieważ nie ogranicza wydajności filtra.

Opublikowano
Mógłbyś coś więcej powiedzieć na ten temat?

barwnik ferrokolor to specjalny barwnik do zapraw betonowych. kupuje sie go w woreczkach za ok,20 PLN.

pierwsza warstwe nakladam bez pigmentu,do drugiej dodaje tyle,aby uzyskac efekt " oswietlenia " czyli maluje miejsca, ktore beda dodatkowo oswietlone swietlowkami. trzecia warstwa to juz praktycznie formalnosc z dodaniem wiekszej ilosci pigmentu, aby uzyskac efekt" zaciemnienia " w cieniu, wiec w miejscach gdzie swiatlo nie bedzie docierac.oczywiscie moiwie o czarnym kolorze. ww zabiegi pomagaja uzyskac efekt glebi, poprzez dodatkowe zarysowanie barwnikiem miejsc oswietlonych, oraz podkresleniem "cienia" .

pozdrawiam :wink:

Opublikowano

Rozumiem... i bardzo dziękuję za odpowiedź...u mnie myślę iż też będzie czarne to...gdyż podoba mi sie łupek filitowy.

Lukłem sobie ....jak wiadomo są gusta i guściki :D i mojemu gustowi to nie odpowiada :) nie mówię iż jest złe...jak porosło to fajnie wygląda aczkolwiek zbyt widoczne jak dla mnie są linie proste.....wole bardziej chaotyczne rozwiązanie....

Wylot filtra zewnętrznego umieszcza się zawsze na górze...a czy można poprowadzić rurkę na same dno i wylot wody później skierować ku górze?

Opublikowano

Bo chodzi mi o to iż przeglądając forum zauważyłem tło które podsuneło mi pomysł....mianowicie:

Mam nadzieję iż kolega nie obrazi się iż umieszczam tutaj jego tło(nie będę go wykorzystywał lecz tylko najbardziej odzwierciedla mój pomysł)

Chodzi mi o to tło...z lewej strony na dole jest dziurka w tle....tak jakby była tam grota...a mi chodzi po głowie czy można w takim miejscu umieścić wylot z filtra zewnętrznego?

post-8409-14695711685998_thumb.jpg

Opublikowano

Pomysł dobry ale nie wiem czy nie osłabi to mocy filtra. Na pewno takie rozwiązanie będzie lepiej mieszało wodę. A czy ty masz zamiar w swoim baniaku zamontować filtr zewnętrzny? bo jeśli tak to wydaje mi się że nie ma co kombinować z wewnętrznym.

Opublikowano

Tak mam zewnętrzny Eheim 2213 wypełniony po brzegi ceramiką na samym dnie gąbka...prefiltr też gąbka....wystartowałem go w małym akwa co mi ułatwi w nowym...ale też będzie wewnętrzny jako mechanik...więc nie wiem czemu mam zrezygnować z mechanika z koro to podstawa zewnętrzny+ wewnętrzny?

Opublikowano

Kurcze przepraszam że wprowadziłem cie w błąd ale nie doczytałem twojego posta do końca. Tak oczywiście że możesz umieścić wylot filtra zewnętrznego na dole. Jeszcze raz przepraszam że zrobiłem małe zamieszanie

Opublikowano

Jak najbardziej możesz wylot zewn. umieścić na dole, w przeciwległym końcu tła - poprawi to cyrkulację. Komin może ograniczać cyrkulację, ale można to zniwelować robiąc w nim wiele grot (inna sprawa to ich realistyczne wymodelowanie by nie wyglądało to jak ser).

Co do pleców w kominie - może albo wyciąć, albo zrobić 'podłogę/strop' w kominie, tak, by Twój filtr oprzeć na tej podłodze, i aby jego wylot znajdował się blisko powierzchni. Wystarczy dobrze wymierzyć. Ja tak mam u siebie i jestem b. zadowolony.

Co do malowania- niemalowania. Barwniki są użyteczne niemniej nie zastąpią IMHO farby. Farbą uzyska sie znacznie lepszy efekt niż samym barwnikiem, uważam. Sławek, jeśli położysz pierwszą wrstwę bez barwnika, to przy odpryskach będziesz miał białe plamy. Najlepiej styro przed tynkowaniem pomalować na czarno / na kolor w którym będzie tynk - wtedy uniknie sie efekty białych plam w przypadku odprysków.