Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie ''wytargowałem'' na 60cm wysokie i 2x80 T5 ale,właśnie ale +400 zeta dopłaty.A szkło ponoć odpowiednie do teggo litrażu bo z 10mm.Wydaje mi się że w tej cenie powinienem mieć 12mm bez gadki ale może się mylę a nie chcę być upierdliwym klientem i niech ktoś swoje zarobi,byle bez przegięć.Nie jestem do końca usatysfakcjonowany.

Opublikowano
No właśnie ''wytargowałem'' na 60cm wysokie i 2x80 T5 ale,właśnie ale +400 zeta dopłaty.A szkło ponoć odpowiednie do teggo litrażu bo z 10mm.Wydaje mi się że w tej cenie powinienem mieć 12mm bez gadki ale może się mylę a nie chcę być upierdliwym klientem i niech ktoś swoje zarobi,byle bez przegięć.Nie jestem do końca usatysfakcjonowany.

Szanujący się producenci akwariów, którym zależy na bezpieczeństwie oferowanych przez nich produktów wykonują akwaria w oparciu o techniczne normy międzynarodowe DIN 32622. Według tych norm, akwaria o wymiarach 200 x 50 x 50 wykonywane są z szyby 10 mm, niemniej jednak już akwarium o takiej długości i szerokości lecz wyższe o 10 cm powinno zostać wykonane z szyby 12 mm. Należy bowiem pamiętać, że nacisk słupa wody zwiększa się wraz ze wzrostem wysokości zbiornika. Paradoksalnie kluczowe znaczenie odgrywa długość i wysokość zbiornika, a nie jego litraż.

Zrobisz jak uważasz, ale ja osobiście właśnie z ww. powodów nie zamówiłbym akwarium, które ma długość w przedziale 160 cm - 200 cm oraz wysokość 60 cm, z szyby innej aniżeli 12 mm.

pozdrawiam

P_M

Opublikowano
Paradoksalnie kluczowe znaczenie odgrywa długość i wysokość zbiornika, a nie jego litraż.

a to nie jest tak że jak się zwiększa długość i wysokość zbiornika to i jego litraż również wzrasta?

Opublikowano

grubsze szklo daje ten komfort ze mniej sie wybrzusza = mniejsza soczewka

Nie dajmy się zwariować i z soczewką

Opublikowano

a to nie jest tak że jak się zwiększa długość i wysokość zbiornika to i jego litraż również wzrasta?

Oczywiście, że tak musi być, niemniej jednak litraż zbiornika nie jest podstawowym czynnikiem determinującym grubość szyb z jakich akwarium się wykonuje.

Prześledźmy tę kwestię na przykładzie szklanych akwariów o wysokości 60 cm, które zaleca się wykonać zgodnie z normą DIN 32622 z szyby o grubości 10 mm. Otóż rozpiętość w litrażu zbiorników, których długość waha się w przedziale pomiędzy 80 cm, a 150 cm jest olbrzymia, a powyższe w ogóle nie znajduje odzwierciedlenia w grubości szyb (zarówno w akwarium, które ma 80 cm długości, jak i w tym 150 centymetrowym, przy założeniu że jedno i drugie jest wysokie na 60 cm zastosowanie szyby o grubości 10 mm jest normą).

P_M

Opublikowano

Na szczęście moje akwarium zostało wyliczone na podstawie analiz przeprowadzonych przez zespół wykwalifikowanych inżynierów z niemieckiej firmy Pilkington AG GmbH (która w 2001 roku zmieniła nazwę na Flachglas AG) – jednego z największych potentatów w dziedzinie produkcji szkła.