jwiecor Opublikowano 14 Listopada 2008 #1 Opublikowano 14 Listopada 2008 mam pytanie czy dobrze rozplanowałem komory w sumpie 100x40x50 do akwarium 600 l, planuję 4 komory 1. komora techniczna (z pompą i grzałką) dł. 40 cm, a pozostałe 3 po 30 cm. i jeszcze jedno na jaką wysokośc wkleić przegrody czy 40 cm będzie ok? dzięki z góry za pomoc
sysgone Opublikowano 15 Listopada 2008 #2 Opublikowano 15 Listopada 2008 3x30 + 40 nijak nie wychodzi mi 100 cm ja mam również 4 komory, 1-sza spustowa - ot taka, żeby się w niej zmieściły rury od powrotu i przelewu z prefiltrem zrobionym z butelki typu big łyk owiniętej flizeliną - w sumie ok. 10 cm 2-ga zawiera gąbki - tez ok. 10 cm 3-cia, najszersza zawiera 30 litrow keramzytu ostatnia mieściła swego czasu pompę Aquamedic OR3500, teraz pozostała tam tylko grzałka oraz rura ssąca Co do wysokości przegród, to przegrody "wyższe" powinny kończyć się nie wyżej niż 3-4 cm od górnej krawędzi sumpa. Zapobiegnie to w razie czego przelaniu się wody poza sumpa. Pamiętaj, że podczas normalnej pracy, w zależności od przepływu spiętrzenie wody na przegrodach może wynieść ok. 1 cm. Te pozostałe 3 cm mają móc odebrać nadmiar wody, który spłynie z komina oraz z akwarium, spiętrzonej na grzebieniu komina, w sytuacji, gdy zabraknie prądu. Dlatego przeszukaj forum, zapoznaj się z sumpem w wykonaniu Staregokota ( http://starykot.ovh.org/Sump.html ), zapoznaj się z kalkulatorem Makoka ( viewtopic.php?f=25&t=65&p=14952&hilit=kalkulator+sump#p14952 )
jwiecor Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor #3 Opublikowano 15 Listopada 2008 faktycznie nie umiem liczyć (jak ktoś ma takie proste problemy to powinien zająć się zbieraniem znaczków) ale dzięki za odpowiedź teraz już kumam.
makok Opublikowano 16 Listopada 2008 #4 Opublikowano 16 Listopada 2008 dla przypomnienia Sys, kalkulator można pociągnąć tutaj... sama obsługa wymaga przemyślenia jego działania... ewentualnie pytaj, choć czasami znikam na kilka dni...
Rekomendowane odpowiedzi