Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chcialem zapytac czy komus zlozyla sie konstrukcja z łupka, piaskowca ewentualnie innego kamyczka z powodu podkopow wykonanych przez naszych podopiecznych?

Mimo ze mam zwir nawet niewielki demason w ciagu jednego dnia pod jednym z glownych kamieni wykopal sobie jame, teraz jak probuje sie wepchac jakis wiekszy mieszkaniec rozwala wejscie do podkopu i ten sie troche powieksza. Zaczyna mnie to delikatnie draznic i nie wiem czy mu u mnie zle ze robi podkop do jeziora malawi czy jak :).

Czy zasypac podkop i niech tyra od nowa czy zostawic wszystko naturze?

Pozdrawiam!

Marcin

Opublikowano

konstrukcje z kamieni powinienes oprzec o dno, niezaleznie od pozniej wsypanego podloza czyli zwiru lub piasku. wtedy rzadne podkopy nie beda grozne, co najwyzej nieestetyczne jesli pyski dokopia sie np do styropianu.

co do zasypywnia wykopanych przez pyski dolkow to oczywiscie mozesz to robic ale to syzyfowa praca.

pzdr

jas

Opublikowano

dokładnie... to syzyfowa praca, sam napisałeś, że w ciągu jednego dnia. Ja na twoim miejscu zrobił bym małe przemeblowanie w akwarium póki jeszcze nic się nie stało. Sam w swoim akwa ułożyłem najpierw kamienie, a potem dopiero nasypałem piasku. Twoja konstrukcja musi też być masywna żeby byle co ją nie przewróciło.

Opublikowano

Glowne kamienie stoja na dnie i sa przysypane. Przemeblowanie nie wchodzi w gre poniewaz trzy dni temu zmienilem zbiornik i z tad nowy wystroj(dzięki Lago :) ).

Oki zostawie narazie tak jak jest. Najsmieszniejsze jest to ze daje sie piasek zeby rybki mialy gdzie kopac. Dla przykladu moj demason wyciaga spod skal pojedyncze kamyczki zwirku i robi jame a kamyczki odrzuca na jedna gorke.

Opublikowano

Marcin nic ci sie nie przewroci, nie na daremno ustawialismy glowne kamienie na styropianie a dopiero potem przykopywalismy zwirkiem, moga sobie kopac do znudzenia ;) napisz lepiej jak rybki zniosly przenosiny i zapodaj jakies fotki :P

Opublikowano

Jak tak mowicie to o stabilnosc sie nie obawiam.

Jeszcze raz dzieki Lago za pomoc :)!

Ja nie wiem czy nie zauwazylismy czy cos, co wydawalo mi sie jakis czas temu, teraz stalo sie faktem! A mianowicie samica Acei inkubuje i to chyba dosc dlugo bo ma pysk rozepchany na maxa.

Zdjecia jeszcze dzisiaj ale mysle ze wyszlo naprawde extra.

Opublikowano

moze sie wytarly po przenosinach, trafily w koncu do zimnej i swiezej wody to dziala na ryby jak na mnie wiagra :twisted:

a co do podziekowan... nie ma za co w koncu bycie klubowiczem do czegos zobowiazuje :wink: jak bedziesz rybki przenosil znowu to wal smialo, nie odmowie :D

Opublikowano

u mnie jak kopia doly, to zanim zasypie, daje w to miejsce maly kamyk wapienny, ktore zostaly mi po pierwotnym ustawianiu dekoracji i dopiero pozniej zasypuje. Ryba oczywiscie za chwile zabiera sie do kopania, ale natknawszy sie na kamien, zaprzestaje. Przynajmniej ja sobie poradzilem u siebie w tym kopaniem w ten sposob.