Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
no ale co nic tam konkretnego akurat w tym temacie nie ma a czytalem to pare razy bo mam to wydrukowane napisz konretie a nie wymadrzaj sie az tak

Pisalem juz o tym (nie tylko ja) konkretnie i poprostu jestem zły, ze Ty nie mozes poswiecic kilku minut zeby to odnalesc.

C6. Jak powinno przebiegać dojrzewanie akwarium?

W spokoju. Przyjmuje się, ze dojrzewanie powinno trwać od 2 do 4 tygodni. Do momentu ,aż cykl biologiczny się ustabilizuje (dla przypomnienia NO2=0, a NO3 na wykrywalnym poziomie). Przy zupełnie świeżej wodzie i filtrach, czekamy około 4 tygodni (dodając np rybki startowe, szczepy bakterii np nitrivec sery). Przy wodzie odstanej np ze starego zbiornika i używanych filtrach bio, okres ten można znacznie skrócić. Dojrzewaniu zbiornika mogą towarzyszyć następujące zjawiska: mętnienie wody, ataki glonów i sinic, skoki parametrów.

Dalej widnieje..

C4. Założyłem akwarium i mam mętna wodę , czemu ?

Jeśli to nowe akwarium, mętność powodują pierwotniaki(mleczne zabarwienie), lub zakwit glonów(zabarwienie zielone)

Prosze.

Porada - czekaj i napowietrzaj wode.

Opublikowano

no wszystko to czytaem myslalem po prostu ze jezeli mam akwa od pierwszego gruna i proces azotowy juz minol parametry sa w normie od dwoch tygodni to cos dziwnego sie dziej bo bylo ok

Opublikowano

1. cykl azotowy nie mija... jest caly czas... poza tym 4 tygodnie to niekoniecznie dojrzale akwarium...

2. skoro od dwoch tygodni cos sie dzieje to cos jest zle...

3. skoro od dwoch tygodni plywa juz 26 ryb a akwa zalane na poczatku grudnia to znaczy, ze bylo niedojrzale = dlatego masz problem...

i po wyjasnieniu...

sabotage: "wcisnales" sie postem :mrgreen:

Opublikowano

Uwaga na zimowe słońce. Teraz jest nisko nad horyzontem i potrafi swiecic bezposrednio na akwarium nawet jak jest z dala od okna. U mnie woda w akwarium zazieleniła się w tamtym tygodniu i teraz napowietrzam, malo karmię ryby i zaciemniam akwarium. Powoli ustępuje...

Opublikowano

Witam znowu mija juz poltora tygodnia i woda dalej metna bez wiekszych zmia a moze nawet gorzej rybki w dobrej formie parametry tez ok co robic dalej czekac czy juz jakies podmianki robic

Opublikowano
Witam znowu mija juz poltora tygodnia i woda dalej metna bez wiekszych zmia a moze nawet gorzej rybki w dobrej formie parametry tez ok co robic dalej czekac czy juz jakies podmianki robic

Napisz cos o filtracji i o parametrach. Mimo wszystko, uwazam, ze wiekszego problemu nie ma - z reguly mocne(mocne) napowietrzanie pomaga. Mysle, ze zmetneinie moze utrzymywac sie do momentu pelnej biologicznej stabilizacji Twojego zbiorniczka.