Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

akwarium 130 litrów

14 pyszczaków rożnego gatunku i 2 glonjady

ph 8.0

karmienie 2-3 razy dziennie płatki i granulat

filtr wew. do 200 l

wymiana wody co 2 tyg. do 10l

przypominam pyszczak złocisty zmienił kolor na siny, skrzela stały się ciemne a brzuch biały...

co to może być ??

pozdr.

witam moj pyszczak złocisty zmienił barwę stał sie lekko brazowy ba bokach , brzuch jest biały a skrzela sa ciemne,je normalnie jest aktywny oprucz tych przebarwien nie widze innych zmian.

czy moze ktos mi pomuc jaka to jest choroba i jak ja trzeba leczyc??

dokleiłem opis z zamkniętego Topicu bo jest ciut dokładniejszy choć niewiele

MarS

Opublikowano

zmierz i podaj jeszcze wartosci NO3 i NO2 bo przy tym osprzęcie co masz czyli tylko tym wewnetrznym to obawiam się niezbyt dobrych wyników a biorąc pod uwage ten osprzęt akwa i obsadę to .... nie będę komentował tylko odsyłam kolege do lektury artykułów na naszym serwisie o malawi jak i również do lektury naszego forum bo to co jes powyzej napisane to jest obraz nedzy i rozpaczy.

Innych kolegów którzy zapewne komentować to będa proszę o nieużywanie wobec adamusa48 obraźliwych słów i o wyważone komentarze

Tak jak pisałem w tym drugim Topicu który zamkąłem to gdyby to było akwarium z normalnymi warunkami do życia dla pyszczaków to obstawiałbym wybarwianie się samca ale po przeczytaniu opisu az tak bardzo sie upierać nie będę bo obsada katastrofa a parametry wody pewnie równie tragiczne wiec przyczyny mogą być inne

Opublikowano

Skoro nie dysponujesz zdjęciami tej ryby to wejdz na nasz album [auratus i samce i samice się w nim znajduą] lub na galerię klubową i tam uzyj wyszukiwarki, wtedy sobie zobaczysz czy jego przebarwianie idzie w kierunku wybarwiającego się samca czy nie

Opublikowano

no i ten opis obsady :/

pyszczaki różne - a wśród nich auratus

tylko czekać aż samiec się wybarwi i pokaże w zaciasnym akwarium, że miejsca już dla niego jest mało a co dopiero dla innych biednych stworzeń w tym akwarium.

Można niedługo się spodziewać kolejnego topicu - pomocy złocisty zabija mi wszystkie ryby :/