Skocz do zawartości

3 pytania odnosnie filra wew , zewn. i nadfiltracji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jestem poczatkujacy,

powiedzcie czy lepiej czyscic filtr wew. woda z kranu czy woda z podmiany? bo zdania sa podzielone, jedni mowia ze woda z kranu ma mocniejszy strumien i lepiej sie wyczysci gabka inni ze lepiej w wodzie z podmiany bo nie gina baketerie? doradzcie.

drugie pytanie.

uzywam w akwa 240 litrow filtra zewnetrznego ex1200, wedlug producenta jest on przeznaczony dla akwa 200-500 litrow.

w tej chwili mam kurki przykrecone do połowy. lepiej odkrecic na max czy nie??

trzecie pytanko

rura powrotna (ta z ktorej leci woda) z filtra zewnetrznego powinna dochodzic do polowy szerokosci akwa czy dalej, a moze blizej?

dzieki za pomoc

Opublikowano
powiedzcie czy lepiej czyscic filtr wew. woda z kranu czy woda z podmiany? bo zdania sa podzielone, jedni mowia ze woda z kranu ma mocniejszy strumien i lepiej sie wyczysci gabka inni ze lepiej w wodzie z podmiany bo nie gina baketerie? doradzcie.

Woda z kranu, mocne ciesnieje, lej do czystosci. To filter mechaniczny - ktory ma spelniac zadania TYLKo filtracji mechanicznej, ew.napowietrzania,cyrkulacji. Tam o bakterie sie nei martwimy.

drugie pytanie.

uzywam w akwa 240 litrow filtra zewnetrznego ex1200, wedlug producenta jest on przeznaczony dla akwa 200-500 litrow.

w tej chwili mam kurki przykrecone do połowy. lepiej odkrecic na max czy nie??

Moze byc na maxa, nic zlego sie nie stanie :lol:

trzecie pytanko

rura powrotna (ta z ktorej leci woda) z filtra zewnetrznego powinna dochodzic do polowy szerokosci akwa czy dalej, a moze blizej?

Z reguly wylot blisko tafli wody. Funkcja napowietrzajaca.

Peace

Opublikowano

1.ale jak przeczyszcze filtr wewn. woda z kranu to chlor nie im nie zaszkodzi?

2.bardzo duzy prad wody nie zaszkodzi pyszczakom?

3. chodzi mi o rure wylotową ale w jakiej szerokosci akwa powinna byc, nie wysokosci. wiem ze blisko tafli wody powinna byc.

u mnie jest tak: lewy róg: grzałka i filtr wewn. prawy rog- rura wlotowa( wciagajaca wode), a troche po za srodkiem akwa kocowka rury wylotowej. nie wiem czy nie za daleko ona jest ( sklada sie z 3 czesci, wiec moge ja skrocic)

Tak mysle caly czas o tym 3 punkcie, bo zauwazylem ze moje pyszczaki upodobaly sobie prawe czesc akwa, moze to mniec z tym zwiazek.

dzieki za pomoc

Opublikowano
1.ale jak przeczyszcze filtr wewn. woda z kranu to chlor nie im nie zaszkodzi?

Nie

2.bardzo duzy prad wody nie zaszkodzi pyszczakom?

Nie

3. chodzi mi o rure wylotową ale w jakiej szerokosci akwa powinna byc, nie wysokosci. wiem ze blisko tafli wody powinna byc.

Wlot z jednej strony wylot z drugiej, ludzie bez przesady :D Wylot umiesc na takiej szerokosci, na jakies bedzie najmniej widoczny.

Tak mysle caly czas o tym 3 punkcie, bo zauwazylem ze moje pyszczaki upodobaly sobie prawe czesc akwa, moze to mniec z tym zwiazek.

Pewnie tam im lepiej. Wiecej skal, lepsza struktura tla, cokolwiek.

Opublikowano

dla uścislenia:

oczywiście że chlor w kranuwie wybije ci bakterie w wewnetrznym, ale tetra jako kubeł w tym akwa w zupełności wystarczy do filtracji biologicznej - pamiętaj aby wkłady w kuble płukac tylko i yłącznie w wodzie z akwa aby bakterii nie zniszczyc - natomiast wewnetrzny jako filtr mechaniczny mozesz płukać pod bieżąca wodą

Opublikowano

Plukanie w wodzie z akwa to dmuchanie na zimne. Normalne ilosci chloru nie sa w stanie zaszkodzic florze bakteryjnej. Okazjonalnie woda dezynfekowana jest chloramina (i tez chyba coraz rzadziej) i wtedy sa problemy, ale to inny temat.

Wielu akwarystow czysci wklady zbyt namietnie, "do bialosci", czasem nawet wyparzajac i to jest zagrozenie dla stabilnosci systemu. TEgo nie należy robic, nalezy pamietac, ze jakas czesc osadu ktory splukujemy, to zywe, pozyteczne bakterie.

Co do cyrkulacji, jezeli ryby rzeczywiscie gromadza sie w miejscu gdzie woda jest spokojniejsza i niechetnie wyplywaja, moze to wskazywac na to, ze mamy przesadna cyrkulacje.

W przypadku pyszczakow nie ma wiekszego problemu, ale po co je meczyc?

Prawidłowa cyrkulacja wody jest przede wszystkim rownomierna, w akwarium nie powinno byc zastoisk, bo gromadza sie tam nieczystosci. Doradzam umiar i troche pokobinowac.

Powodzenia :)

Opublikowano

Rzecz gustu. niektórzy lubią deszczownię, inni wolą napowietrzanie z filtra wewnętrznego (bąbelki), jeszcze inni kamień napowietrzający, jeszcze inni kierowanie strumienia wody na pow. Wszystko jest dobre dopóki zapewnia odpowiednie natlenianie wody, a to widać po zachowaniu ryb.