Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
to instalacja która juz pozostanie a docelowo chce tu 600l ale to za dopiero może rok-dwa...

A ja polecam zrobienie tego już na tym etapie! Kupowanie wiaderka w perspektywie roku, a nawet i dwóch uważam za niezbyt trafną inwestycje. :wink: Będziesz miał może trochę nadfiltracji, ale tego podobno nigdy nie za wiele. Zawsze możesz puścić pompę na pierwszym biegu :idea:

Odpowiem ci konkretnie, polecam pompę Grundfos UPS 25-60.

Tu mas jej charakterystykę: klik

Ma 6 m podnoszenia, czyli do twojej sytuacji uważam za idealne rozwiązanie. Ja sam taką kupiłem do akwa 840L.

Jeśli chodzi o filtry narurowe, to o ich połączeniu poczytaj trochę ten temat:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=25&t=3898

może cię natchnie :wink:

Opublikowano

a ja się zastanawiam jak taka pompa (sugerowany grundfos 25-60) wygląda przy podnoszeniu na 4m :P

bo stawiam symboliczną złotówkę, że wyglądać będzie słabo (przepływ słabiutki mimo deklaracji producenta) :P

Opublikowano
bo stawiam symboliczną złotówkę, że wyglądać będzie słabo

a dlaczego tak szastasz pieniędzmi? dołożysz jeszcze drugą, którą w innym miejscu tak bezpodstawnie postawisz i już masz pewien złocisty płyn... :lol::wink:

A tak poważniej to zobacz sobie wykresy na karcie katalogowej do której link zamieściłem w poprzednim poście a zdołasz w porę wycofać złotówkę którą tak postawiłeś... :wink:

Opublikowano

powiem tak :twisted:

widziałem moją pompę g25-40 w układzie z moim sumpem tutaj i wydajność na 3 biegu oceniam na 25% niżej niż producent z analogicznej tabelki :P

potem tą samą pompę miałem tutaj i było godnie z tabelką... ale zobaczcie gdzie jest pompa...

a teraz na układzie z narurowymi (wątek Misyo) ledwie daje radę i o przepływie zgodnie z tabelką można zapomnieć - jest z tymi filtrami w/g mnie o ponad 50% gorzej niż z tabelki dla podanej wysokości tłoczenia

także mam trochę doświadczeń z takimi pompami - nie tylko teoria :wink:

a i sprostowanie dla pytającego - to jest pompa obiegowa - cyrkulacyjne są w zbiorniku :wink:

Opublikowano
nie tylko teoria :wink:

Makoku drogi, po "pierwsze primo" teoretykiem jestem tylko jeśli chodzi o akwarystykę ( jak na razie :wink: )

Po drugie primo napisz proszę jaki był układ urządzeń pracujących z pompą przed i po zmianie miejsca pracy pompy?

z moim sumpem tutaj i wydajność na 3 biegu oceniam na 25% niżej niż producent z analogicznej tabelki

Pompa jak słusznie zauważyłeś obiegowa, a nie cyrkulacyjna jest projektowana do pewnych celów i w określonych warunkach robione są jej charakterystyki. Jak dobrze wiesz, sump jest jednak sporym oporem dla pompy, nie występującym normalnie w domowych instalacjach wodnych.

teraz na układzie z narurowymi (wątek Misyo) ledwie daje radę

pisaliśmy i dyskutowaliśmy już o tych układach narurowych w tym wątku i tłumaczyliśmy sobie dlaczego. :wink: Także jeśli chodzi o adoptowanie czegoś do czego nie jest to pierwotnie przeznaczone (co nie znaczy, że się nie nadaje :!: ) powinniśmy to robić z głową i w oparciu o jakieś podstawy teoretyczne tematu :D Dla tego na przykład nie wszyscy jesteśmy projektantami, bo wbrew pozorom, ta praca wymaga wiedzy :wink:

Żeby nie być źle zrozumianym, nie uważam, że nie trzeba próbować :wink: Uważam że jak najbardziej trzeba i sądzę, że ludzie prowadzący dyskusję szczególnie w dziale technika to ludzie otwarci i ludzie myślący tokiem, który mi odpowiada :!: Chodzi tylko o to, że czasem można a nawet trzeba zweryfikować swój nawet bardzo zagruntowany pogląd na niektóre sprawy. Ludzie też bardzo długo uważali że ziemia była płaska i nawet dobrze im z tym było :lol:

Ja uważam, ze tylko krowa nie zmienia poglądów :!: :D

Opublikowano

ależ ja nie mówię żeby nie próbować... :wink:

tylko uważam, że ten projekt (filtracja narurowa 4m "pod ziemią") jest przerostem formy nad treścią...

i w najlepszym razie skończy się na wymianie wspomnianej pompy na mocniejszą :P

nie chcę się spierać - Hardtofind zbuduj potestuj - jak zadziała i się okażę że myliłem się to odszczeknę wszystko co powiedziałem...

narazie G.pająk uważasz, że podstawy teoretyczne są istotne i ok... jak wybierałem tamtą pompę swego czasu to też patrzyłem na te tabelki i nawet później poleciłem ją dobremu koledze (Misyo)... i co? okazało się że działa, ale nie tak jak sugeruje to "tabelka"

... wszystko zależy od całego układu

jestem ciekaw jak się temat zakończy :wink:

Opublikowano
w najlepszym razie skończy się na wymianie wspomnianej pompy na mocniejszą

ależ właśnie ja zaproponowałem mocniejszą pompę :!: Ty piszesz, ze stosowałeś 25-40 a ja od razu zaproponowałem 25-60:

polecam pompę Grundfos UPS 25-60

projekt (filtracja narurowa 4m "pod ziemią") jest przerostem formy nad treścią

tu akurat też bym szukał innej możliwości niż te 4m, zrobiłbym wszystko, żeby dać ją bliżej zbiornika :!: :D

No ale może kolega hardtofind ma naprawdę "hard to find" inne miejsce :wink:

... wszystko zależy od całego układu

...i coraz bardziej się schodzą nasze poglądy, niedługo będziemy mówić jednym głosem :lol::twisted: