Skocz do zawartości

acei - odmiana black tanzania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na razie potwierdzam to co napisał MateuszT. RYby są łudząco podobne do ngara, ale pojawia się już połyskujący na żółto ogon. Samiec jest wypasiony - czarny z połyskującymi fioletowo granatowymi pasami, z białym obrysem płetwy grzbietowej. Ogonowa na razie biała, wykapana ngara. Samice są czarne matowe, z żółtawym ogonem (chociaż równie często białym). Mają 6-7cm. Zobaczymy, co dalej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Od kilku dni mam lekki wietnam w akwa, samiec się wybarwił, wytarł w piątek 1 samicę, teraz pływa za drugą i niemiłosiernie gania 2. samca. Niezłe tempo mają chłopcy, jestem zaskoczony. Acei kojarzył mi się i wydawał takim bardziej dostojnym, ślamazarnym gatunkiem, ale tak nie jest.

Co do ich brzydoty :) Samiec jest moim zdaniem wypas, samice i reszta samców czarna, coraz bardziej, ogony delikatnie żółte. Ciekawe, jak to dalej pójdzie. Zdjęcia może jak stanie nowa galeria. I pożyczę aparat :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mały update, może ktoś to czyta ;)

Ze wszystkich gatunków, jakie mam teraz i miałem do tej pory, acei rosną najszybciej. Samce mają już pod 9cm, podczas gdy pozostałe rybki (były od początku trochę mniejsze) mają 6-7cm.

Druga rzecz, jestem już pewny rozkladu płci. Jest 2+4. Do wczoraj myślałem, że jest 3+3, inkubowały mi 3 samice naraz, 2 samce pewne i 1 myślałem, że zgnojony gdzieś siedzi w skałach. Po 15 minutach dopiero się pokazał... z pełnym pyskiem. Więc inkubują mi naraz wszystkie 4 samice, płodność powalająca, 4 tarła w 2 tygodnie.

Z racji wielkości samiec acei rządzi w baniaku, drugi siedzi w kącie i nawet nie walczy o pół akwarium dla siebie, czasem dominantowi się chailosi postawi, ale za mały jest na razie by powalczyć, poza tym obrał 2. koniec akwarium. Zobaczymy co będzie, jak wpuszczę 3 samce msobo.

Kolory - żółty ogon coraz wyraźniejszy - to po prostu ngara z biało-żółtym ogonem. Samice czarne.

pożyczyłem lustrzankę od znajomego, więc porobie trochę fotek i wrzucę je i inne rybki jakie teraz mam.

pzdr.

Opublikowano

Ja czytam :wink: podobała mi się ta odmiana na zdjęciach w necie, a że zawsze mam ochotę coś w akwa zmienić..... to czytam :wink: i czekam na foty :mrgreen:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kisior zdradź jak Ty to robisz? jakaś specjalna dieta. Mi się jeszcze nie udało dochować żadnego narybku chociaż widziałem już pare tarł (niestety anie jednego u ngary). A samiec się stara ale jakoś nie ma powodzenia u samicy.