Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ad jeden:

układ nie jest taki sam jak proponowany przez Ciebie, jest faktycznie bez bypassu i filtry są szeregowo, jednak martwi mnie że pompa nie daje sobie rady w żadnym takim układzie, bo zwyczajnie brakuje jej ciśnienia na wejściu...

a bypass będzie imho powodował że po dwóch dniach przepływ przez biologi będzie dążył do zera, co jedynie spowoduje potrzebę codziennej regulacji zaworu przed bypassem - imho koszmar jakiś :wink:

jedynym rozwiązaniem byłby bezpośredni nacisk całego akwa (całej wody) na pompę poprzez dziurę w dnie (w zamkniętym układzie nie ma stresów) i rurę z dna do pompy - i wiem że ciśnienie przez U-rurkę nad krawędzią zbiornika jest takie same jak przez dno, jednak tylko po poprawnym odpowietrzeniu U-rurki - a tutaj tkwi imho problem słabego ciśnienia na pompie...

ad dwa:

tzn moje układy będą połączone szeregowo, na zasadzie pompa w akwa ---> wąż do pokrywy ---> filtr 50mikron sznurk. ---> drugi taki sam ---> powrót do akwa

i takie systemy dwa niezależne z każdej strony akwa - przy czym żaden element techniki nie będzie widoczny w akwarium

w gruncie rzeczy uznałem, że nie jestem w stanie ukryć gąbki atman nr 5 i jest ogromna+niebieska (niedopuszczalnie)

a tak będę miał biologo-mechaniki i puste akwa (prawdopodobnie obie pompy pójdą za moduły BTN - tylko nie mogę się zdecydować które bo ciężko to kupić przez internet nie macając - osobiście mam z tym największy problem)

równolegle nie podłączę bo jest więcej głowy zawracania i kombinowania - dodatkowo imho trójnik okropnie redukuje przepływ... jednak uczulam - moja filtracja będzie nad akwa - pompa podnosi wodę z akwa, gdzie ma jej dużo na wyskość ledwie 40cm - po czym opór dadzą jedynie dwa wkłady na każdej z pomp - reszta to już grawitacja spowrotem :wink:

Opublikowano
jednak uczulam - moja filtracja będzie nad akwa - pompa podnosi wodę z akwa, gdzie ma jej dużo na wyskość ledwie 40cm - po czym opór dadzą jedynie dwa wkłady na każdej z pomp - reszta to już grawitacja spowrotem

Jeżeli odpływ będzie pod lustrem wody to dalej są naczynia połoączone i nie ma już znaczenia na jaką wysokość :mrgreen: .

Makok! Równoległe podłączenie korpusów będzie dużo bardziej efektowne, zapewniam. Jeżeli zastosujesz trójnik i orurowanie na wejściu 1 cal to nie będzie problemów.

Jak narazie g.pajak ma układ dobrze przemyślany tylko martwi mnie ten układ z biologami. Mam nadzieję że tetry będą biologami i nie zamienisz je na korpusy bio. Ten by-pass nie daje mi spokoju, tak jak makok pisał - może być problem.

Jestem zdania że w takim zbiorniku biologi to nie problem. Problem to mechaniki i cyrkulacja wody. Ot, takie moje zdanie.

Opublikowano

Karold:

miałeś pewnie na myśli efektywny, bo efektowne to być nie musi :P

tylko rozszerz tą wypowiedź, jestem ciekaw dlaczego - podyskutujemy :wink:

calowe rury odpadają... to są pompy akwarystyczne (Aquabee UP) i będą na odpowiednich wężach... same narurowe mam 1/2cala - jako że pompy są w akwa, to nie potrzebuję większej średnicy na dojściu do korpusów... a większe średnice za pompą powodują spadek prędkości przepływu :)

z tym naczyniem połączonym masz rację... tylko chciałem zobrazować gdzie będą te filtry :wink:

oczywiście że Pająk ma to przemyślane dobrze... imho z wyłączeniem bypassu... bo bez testow nie dowiemy się jak w praktyce to zadziała - ale "ktos musi być pierwszy" :mrgreen:

Opublikowano

U mnie rolę biologów i tak będą spełniać 2 x Tetra ex1200

równolegle nie podłączę bo jest więcej głowy zawracania i kombinowania
czy ja wiem czy dwa trójniki więcej to takie wielkie kombinowanie :shock: :shock:

Drogi makoku, zaczynam mieć wątpliwości czy przeczytałeś ten wątek od początku, a przynajmniej czy ze zrozumieniem :!: czy naprawdę ani trochę nie przemawiają do Ciebie moje "bleblania" teoretyczne co do różnicy pomiędzy połączeniem szeregowym i równoległym?

tylko rozszerz tą wypowiedź, jestem ciekaw dlaczego - podyskutujemy

Ja pozwolę sobie w imieniu Karola: już to udowadniałem dlaczego, przeczytaj cały wątek :wink:

a większe średnice za pompą powodują spadek prędkości przepływu

a mniejsze średnice i co za tym idzie większa prędkość w rurociągu powodują większy opór dla pompy, na którego wyeliminowaniu tak nam zależy. :D Lepiej z punktu widzenia oporów zastosować odpowiednią zwężkę na wylocie z rury do akwa jeżeli zależy nam na prędkośći...

podyskutujemy
ja bym tu z wujkiem Newtonem i z prawami fizyki raczej nie dyskutował :lol::wink::wink:

Jeszcze na koniec, co do strat na trójniku, to muszę tylko odkopać "tabele strat miejscowych" i powiem ci ile to miej więcej będzie straty, zapewniam Cię że pomijalnie mało :!: :)

Opublikowano

ok, po gruntownej analizie argumentacji... równolegle ma sens

jednak dlaczego wtedy nie zrobisz też biologów równolegle?

poza tym nie neguję Twoich teorii absolutnie...

chodzi mi o to że na bardzo podobnym układzie (Misyo) tylko z jednym mechanikiem przed pompą i też 3-ma biologami ale bez bypassu jest problem z utrzymaniem przepływu w jakimś wyznaczonym przedziale (węższym niż zero-max)

wygląda to tak, że jak jest nowy mechanik 50mikronów i nowy jeden z biologów to jako tako leci woda z powrotu do akwa... oceniając "na oko", ale tak po tygodniu leci jej tak z 10x mniej, a to już jest ogromna różnica...

nie wiem czy bypass zadziała, ale mam wrażenie, że będziesz tam musiał codziennie trochę przykręcić, żeby było stabilnie (patrząc na to co się dzieje z przepływem u Misya) i to mnie martwi, bo codzienna regulacja to imho największy minus

ja wybrałem filtry na 1/2cala bo nie chcę budować na rurach pcv... szkoda mi kasy, nie chcę mi się przycinać, montować tego "na sztywno" - u mnie chciałem średnice dopasować do pompy, żeby wszystko było na miękkich wężach

ale nie porównujmy tych dwóch układów... choć nad równoległym się zastanowię :wink:

Opublikowano
jednak dlaczego wtedy nie zrobisz też biologów równolegle?

Powód jest prozaiczny: łatwiej i jest je połączyć w szereg. :lol: W zaproponowanym przeze mnie układzie przez biologi leci już oczyszczona mechanicznie woda, także ich zwrost oporu w odniesieniu do czasu będzie bardzo powolny :!: Dodatkowo ustawiamy to tak, że i tak większość wody idzie by-passem, także wpływ oporu na biologach jest stosunkowo mały na cały układ. :) Ale teoretycznie oczywiście masz rację, lepsze było by połączenie równoległe :!: Tylko że w tym przypadku bilans zysków i strat wychodzi na praktycznie zero, także trza połączyć tak jak łatwiej :twisted::D

i też 3-ma biologami ale bez bypassu jest problem z utrzymaniem przepływu w jakimś wyznaczonym przedziale

I tu jest właśnie pies pogrzebany :!: :!: Prawie robi wielką różnicę :!: :wink:

Nie widzę powodu aby przy układzie z by-passem biologi w zauważalnym stopniu zapychały się, przecież tak jak już przed chwilą mówiłem: "leci przez nie woda już bez zanieczyszczeń mechanicznych" - więc nie ma się czym zapychać. :wink:

ja wybrałem filtry na 1/2cala bo nie chcę budować na rurach pcv... szkoda mi kasy, nie chcę mi się przycinać, montować tego "na sztywno" - u mnie chciałem średnice dopasować do pompy, żeby wszystko było na miękkich wężach

a to już jest inna inszość, nie można w takim wypadku porównywać tych dwóch układów :lol:

choć nad równoległym się zastanowię :wink:

myślę, że warto :wink:

Dzięki, że włączyłeś się w dyskusję, bo z takich dyskusji i sporów wychodzi często dużo ciekawych pomysłów :D:wink:

Opublikowano
łatwiej i jest je połączyć w szereg

o czym pisałem wcześniej :P:lol:

I tu jest właśnie pies pogrzebany :!: :!: Prawie robi wielką różnicę :!: :wink:

Nie widzę powodu aby przy układzie z by-passem biologi w zauważalnym stopniu zapychały się, przecież tak jak już przed chwilą mówiłem: "leci przez nie woda już bez zanieczyszczeń mechanicznych" - więc nie ma się czym zapychać. :wink:

no właśnie u Misya się zapychają - u Ciebie będą oczywiście mniej, bo masz w planie jeden mechanik więcej no i bypass, ale będą z pewnością

obawiam się niestabilności :) testuj i informuj! :wink:

a to już jest inna inszość, nie można w takim wypadku porównywać tych dwóch układów :lol:

wytłuszczyłeś z mojej wypowiedzi "szkoda kasy" :lol:

ano szkoda mi na rurki, bo do zamaskowania pomp kupuję łącznie 3 moduły BTN i to poważnie naciąga budżet projektu :mrgreen:

Dzięki, że włączyłeś się w dyskusję, bo z takich dyskusji i sporów wychodzi często dużo ciekawych pomysłów :D:wink:

chętnie się włączam, ale musiałem przyjechać do domu z wygnania :lol:

Opublikowano
g.pajak napisał(a):

łatwiej i jest je połączyć w szereg

o czym pisałem wcześniej :P:lol:

ale tylko w wypadku gdy masz bypass możemy "wybrać tą łatwość" :wink::D

testuj i informuj! :wink:

No niestety, ja już mam jako biologi dwie Tetry tak jak już pisałem. Także z narurówek zrobię tylko oczyszczanie mechaniczne, równoległe oczywiście :D Możę do tego potem dołożę jeszcze dwa dodatkowe mechaniki, także powstanie równoległe połączenie czterech filtrów :!: O tym na pewno nie omieszkam poinformować jak działa. 8) Filterki właśnie przyszły dwa dni temu wraz z Grundfosem. Wybrałem wersję pomy 25-60 a nie 25-40 jak wszyscy. Właśnie po to aby mieć zapas wydajności. Te kilka watów w zużyciu jakoś przeżyję :wink:

Opublikowano
Jeszcze na koniec, co do strat na trójniku, to muszę tylko odkopać "tabele strat miejscowych"

...zgodnie z obietnicą :twisted:

Wiem, że może dla niektórych to za skomplikowane i przerost formy nad treścią, ale w końcu jesteśmy w dziale TECHNIKA :idea::D

Dla zainteresowanych oczywiście służę tłumaczeniami i opisem 8)

straty.doc