Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Mam bardzo poważny problem :( wczoraj wróciłem po tygodniu nieobecności do domu i okazało się,że kubeł cieknie :( (a młodszy brat mówił że wszystko ok :evil: ).Rozebrałem go i złożyłem na nowo,bez płukania wkładów.Sprawdziłem węże i zaworki-to nie to.Wydawało się,że wszystko ok,ale dziś brat mnie budzi i mówi,że znów cieknie.Tak jak myślałem-to nie węże i zaworki.Albo to taki korek na górze pompy do odpowietrzania,albo uszczelka samej pompy.Po kilku moich testach :twisted: okazało się,że to ten nieszczęsny korek.Zawinąłem go teflonem i teraz już nie cieknie.Ale nie wiem czy to jest na bank to.

I teraz moje pytanie:

-co może cieknąć,nie wliczając węży i zaworków?

-co zrobić,jeśli będę musiał oddać filtr do serwisu?nie mam drugiego kubła :( mam tylko pompę wew 2000l/h z gąbką

-FILTR: Atman 3338,używany ok.2 lat,kupiony nowy,wcześniej bez żadnych problemów,akwa ma 400l... nie wiem co jeszcze...

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł,piszcie,bo nie wiem od której strony za to się zabrać... Dzięki z góry.

Pozdrawiam-sision

Opublikowano

Generalnie nie wiem o jaki korek chodzi, ale na spokojnie rozebrałbym filtr, wkład niekoniecznie trzyba czyścić, wyczysciłbym wszystkie elementy odpowiedzialnie za uszczelnianie i złożyłbym je 'na slinę' - tak na sline. Najlepiej uszczelnia, czasami jak sie składa kubeł to cieknie, ale jeżeli jest dodatkowy uszczelniać w postaci wyżej wymienionego płynu ustrojowego to jest ok - spróbuj :) miejmy nadzieje ze pomoze ;-)

Opublikowano

Niestety nie mam jak zamieścić fotki z owym korkiem.W każdym razie jest to korek odkręcany,na samej górze filtra,który głównie wykorzystuję do dolewania wody po czyszczeniu.Wtedy leję pod tzw korek :D Ten korek wczoraj zawinąłem teflonem i od tego momentu do teraz nie pojawiła się żadna kropla.Mogę więc chyba spokojnie schować filtr do szawki :D ale pozostaje jeszcze jedno moje pytanie:

Co zrobić,jeśli musimy oddać filtr zew do naprawy na kilka,lub co gorsza,kilkanaście dni,a nie mamy nic zastępczego na jego miejsce????

P.S.Dzięki Bartus_M za rady.

Pozdrawiam-sision

Opublikowano

Trzeba kupic. Jedyne wyjście. Albo zastanowic sie czy da rade to co jest, jezeli nie to potrzeba jakis najsłabszy w sensie umiarkowanej ceny - przełożyć wkłady z tego który jest teraz, w tym czasie nie karmic ryb i czekać. Ja bym proponował Aquaszuta 8w, rozbudowac do kilku komór (najtaniej) przełożyć tam tą ceramikę z zewnętrznego, i niech chodzi - pociągnie tak na jakimś poziomie, coby ryby nie popadały, a jest to jedyne wyjście.

Opublikowano

Spodziewałem się takiej odpowiedzi :( a pszeszło mi ostatnio przez myśl,żeby kupić jakiś słabszy kubeł tak "na wszelki wypadek".Póki co mój Atman przestał cieknąć,więc odkładam tą myśl bo pieniędzmi nie szastam... Dzięki za rady.

Pozdrawiam-sision