Skocz do zawartości

9 godzin bez prądu przy 3 akwariach w domu :(

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 lat później...
Opublikowano

...wiem ,że to temat sprzed 6 lat:) Ale chcę się podzielić swoim wczorajszym doświadczeniem z brakiem prądu przez 6 godzin..!! Myślę ,że nie każdy ( tak jak ja też ) ma dodatkowe źródło energii , które można wykorzystać awaryjnie w razie braku prądu! A wiedząc,że nie będzie prądu wtedy myślimy gorączkowo co zrobić i jak zapobiec tragedii!!!

...wiedząc ,że nie będę miał prądu przez 6 godzin a nie mając dodatkowego źródła energii nie zrobiłem właściwie nic poza tym ,że nie karmiłem już ryb wieczorem i rano przed odłączeniem prądu!! Zrobiłem tylko testy przed odłączeniem i po włączeniu. Wynik-: dokładnie taki sam po jak i przed awarią !!!! Testy robiłem na pH, NO2, NO3 .Testy JBL kropelkowe. Ryby nie okazywały żadnych oznak zatrucia czy złego samopoczucia!!! Akwarium 240 l. i 15 szt. dorosłych ryb. Filtra po uruchomieniu nie czyściłem ale dodałem 1 ampułkę BioDigest PRODIBIO ( tak na wszelki wypadek).

Opublikowano

Zrób jeszcze testy za kilka dni. Uważam że powinieneś Andrzeju przepłukać wkłady w wodzie ze zbiornika. Cześć bakterii na pewno padła. Nadzieję trzeba mieć że nie tyle aby biologia się rozchwiała w zbiorniku..

Opublikowano
Zrób jeszcze testy za kilka dni. Uważam że powinieneś Andrzeju przepłukać wkłady w wodzie ze zbiornika. Cześć bakterii na pewno padła. Nadzieję trzeba mieć że nie tyle aby biologia się rozchwiała w zbiorniku..

...w piątek będę robił cotygodniową podmianę to jeszcze raz zrobię testy! Wtedy na wszelki wypadek przepłuczę!! Ale sam jestem ciekawy co mi wyjdzie...Pierwszy raz nie miałem tak długo prądu!!

Opublikowano

Ja również przeżyłem podobną przygodę parę miesięcy temu.

Odłączając jedną z wtyczek, zupełnie niechcący odłączyłem biologa - było to ok. 23.00.

Dopiero następnego dnia ok. godz. 11.00 zorientowałem się, że biolog nie kręci....

Efekt? żadnych ubocznych skutków. Robiłem testy, obserwowałem. Żadnych strat.

Ograniczyłem na dwa dni karmienie, wlałem starter sery. ot takie świadectwo :)