Skocz do zawartości

9 godzin bez prądu przy 3 akwariach w domu :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byle by u babci był prąd ;)

gdy u mnie robili coś przy prądzie również wywiozłem biologi i u znajomego mieliły wodę w wiadrze z akwarium, do dzisiaj przy wódce opowiada jaki to ja dziwny jestem :) ale po powrocie prądu wszystko wróciło do normy bez wachnięć parametrów.

Opublikowano
ale po powrocie prądu wszystko wróciło do normy bez wachnięć parametrów.

I o to właśnie mi chodzi :D muszę jeszcze faktycznie sprawdzić, czy u babci nie ma karteczki na drzwiach :twisted:

Opublikowano

Szykuję się, a właściwie ryby, do jutrzejszego braku prądu. Powłączałem dodatkowe napowietrzania, tzn bąbelki, bo na co dzień natleniam kubełkami. I tak się zastanawiam, na jak długo to zostawić - w sensie, cy istnieje coś takiego, jak "za bardzo natleniona woda"?

Opublikowano

Aha, czyli mam zostawić te obrzydliwe bąbelki na noc i jak rano wyłączą prąd no to wiadomo, wtedy koniec napowietrzania. Tak? czy jeszcze jakoś inaczej?

Opublikowano

Spokojna Twoja rozczochrana Sision,;) Mam akurat w domu potężny remont (ocieplanie), a przy okazji robię porządek z instalacją elektryczną. Konkretnie wymieniałem przyłącze z napowietrznego (bo mi przy każdej burzy kable zrywało) na kabel puszczony w ziemi. Dzisiaj było planowane wyłączenie prądu. Miało to trwac 2-3 godziny, ale trwało od 12 do 18:30. Jakby nie liczyc 6,5 godziny. Przyjechałem dopiero na "odpalenie" instalacji, nie miał kto przypilnowac, stąd chyba tak długo to trwało. Wydaje mi się, że w akwarium jest wszystko ok. Rybki wszystkie żywe, choc nieco ospałe. Raczej nie jest to spowodowane pogorszeniem parametrów wody (sprawdziłem - NO2 jest 0), ale spadkiem temperatury. Temperatura wody spadła przez tyle godzin z 26 do 21 stopni, a w pokoju przed włączeniem prądu i ogrzewania było 16,;) Także nie podejrzewam, aby u Ciebie po 9 godzinach i odpowiednich przygotowaniach (ja niestety nie dopełniłem starań, ale jak Cię znam u Ciebie będzie inaczej to wyglądało;) stało się coś niedobrego.

Opublikowano

hehe, dzięki greghor :wink: trochę mnie pocieszyłeś. I fakt - staram się, może uda mi się bez przewożenia załatwić temat. Robotnicy będą mieli agregat i wiecie, jak im kupię małe "conieco"...

Ale jestem zabezpieczony - z babcią jestem umówiony :mrgreen: zobaczymy, zaczyna się o 8 rano....

Opublikowano

Ja od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rozwiązaniem tego problemu na przyszłość. Wymyśliłem pewne rozwiązanie, i teraz tylko noszę się z jego wdrożeniem. Otóż UPSy, zwłąszcza te duże sa dośc drogie, ale mam kilka małych w których padły juz akumulatory. Chciałem wyciągnąć z nich elektronikę i podłączyć do dużego akumulatora samochodowego. Oczywiście prostownik z UPSa nie da rady naładowac takiego akumulatora, ale jeśli naładuje go prostownikiem samochodowym, to UPS powinien skutecznie podtrzymać go w stanie naładowania.

Z takim zestawem, w razie padu prądu powinienem być w stanie przez dobre kilka godzin podtrzymac pompy w zbiornikach. W końcu jak zostawimy samochód na światłach (2x 75W żarówki przednie + pozycja jakies 20W razem) to świeca sie przez kilka godzin, więc moje pompy, które razem mają około 100W powinny pracowac dość długo. Pominałem tu kwestię napięcia (12V i 220V), ale chyba to przetestuje. Kiedyś byłem na kempingu w Holandii gdzie baterią słoneczna ładowało się akumulator, a potem cały wieczór chodzil na tym przez inwerter telewizor, dekoder do satelity, światełka (choć one akurat na 12V) pompki do wody i tp.

reasumując, od całości dzieli mnie tylko fakt, że szkoda mi kasy na akumulator samochodowy :)

Kot.

Opublikowano

Misja zakończona :!:

Filtry pojechały jednak do babci i tam spokojnie sobie chodziły. W akwariach jedyny problem, jaki się pojawił, to spadek temperatury. W 400l do 24,5, w 160l do 24, a w 72l (kotnik) do 23. Nie zauważyłem oznak niedotlenienia. Ryby cały czas były bardzo żywe i nie przejmowały się niczym :mrgreen:

Co do wynalazków na momenty bez prądu - ja na razie sobie odpuszczę z dwóch względów. Pierwszy - rzadko u mnie nie ma prądu, a już na pewno nie tak, jak dziś. Po drugie, ja i prąd to kiepskie połączenie :twisted: