Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a oto odpowiedź z PZH odnośnie pigmentów na bazie tlenków żelaza:

Odpowiadając na Pana zapytanie dotyczące możliwości zastosowania do zaprawy cementowej pigmentu, na który wystawiono atest HK/B/60/97 uprzejmie informuję, że atest ten zgodnie ze zgłoszeniem wnioskodawcy dotyczy

wyłącznie stosowania powyższego wyrobu jako dodatku do betonu w konstrukcjach budowlanych, głównie takich jak kostka brukowa, płyty chodnikowe itp. Ocena higieniczna nie uwzględniała stosowania go w wyrobach mających kontakt z wodą przeznaczoną do spożycia, ponieważ takiego przeznaczenia wyrobu nie deklarował wnioskodawca, a wymagałoby to wykonania dodatkowych badań (testów migracji).Tym niemniej, analizując przedłożony w dokumentacji skład wyrobu można stwierdzić, że dopuszczalne jest użycie wymienionego pigmentu w zaprawie stosowanej w oczku wodnym, w którym będą hodowane ryby ozdobne (nie dotyczy to ryb na cele spożywcze ani zaprawy stosowanej na przykład w zbiornikach na wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi - tutaj przepisy prawne narzucają konieczność uprzedniego wykonania testów migracji). Wyrób ten nie zawiera substancji toksycznych. Należy jednak pamiętać, że sama zaprawa cementowa zależnie od składu może wpływac na jakość stykającej się z nią wody i poprzez powodowanie np. wzrostu pH wody, przenikania do niej formaldehydu, amoniaku, azotynów lub metali ciężkich, które mogą pośrednio wpływać na stan zdrowia ryb.

Opublikowano

Krabolek- użyłeś pigmentu Śnieżki i mamy już jednego trupa... ciekawe co było powodem... Ja jutro jadę do sklepu KERAMOS gdzie są różnego rodzaju rzeczy do rzeźbienia w glinie i tam mają pigmenty w małych ilościach. Z uwagi na fakt, że naczynia z gliny można używać do żywności - pigmenty powinny mieć też dopuszczenie do wody pitnej... Jutro relacja z zakupów

Opublikowano

tak był trup, ale nie pigment był powodem. Dzisiaj pływają już 4 żałobniczki od rana i narazie wszystko jest ok. Myślę że ten neon zdechł ponieważ był około półtorej godziny w woreczku foliowym. Pzdr

Opublikowano

hmmm .. ja przedwczoraj wiozłem ryby 7 godzin w workach, i to dorosłe pyszczaki, i jakos od tego nie zdechły. Powodów śmierci ryby szukał bym gdzie indziej.

Kot.

Opublikowano

dziś pierwsza warstwa cr65. na razie bez kolorów - nadal szukam odpowiednich pigmentów...

Na dole tła dałem czarne łupki, które zostaną pokryte cr65 dla obciążenia. Tło jest zrobione typowo na tylną ściankę

post-8147-14695711662368_thumb.jpg

Opublikowano

IMO bedzie przypominalo stare kamienice ;)

Moglbys pomyslec nad wieksza asymetria, bez ostrych katow, kwadratowych plaszczyzn, coby nie bylo takie ujednolicone, tylko moja sugestia. Oczywiscie podobac ma sie przede wszystkim Tobie...

Prolem widze jeszcze w innym miejscu. Przy takie strukturze sciany tylniej, bardzo ciezko bedzie Ci dobrac odpowiednie skaly, no chyba, ze beda to pustaki :)

Mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi chodzi. Nie krytykuje, ale uwazam, ze kwadratowy klimat nie jest specjalnie naturalny i predzej cz pozniej sam zechcesz to zmienic.

Opublikowano

Wszedłem, i patrzę na to zdjęcie, myślę, że to jakieś płytki czy co, a u góry pisze, że tło. IMO zacząłbym od nowa na płycie styropianu i do niej doklejał jakieś moduły, bo to tło to porażka :?

Opublikowano

Bez nerwow :wink:

Osobiscie tez nie przepadam za krytyka (czy to konstruktywna czy nie), ale radze Ci sie dobrze zastanowic... Tlo moze sie podobac, ale dobor kamieni bedzie bardzo trudny co chyba dosc jasno opisalem powyzej.