Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Co sądzicie o tych barwnikach?? zdjęcie w załączniku.

Mam już prawie całe skończone tło. Muszę je jeszcze tylko machnąć CR-em i pomalować.

W poszukiwaniu farby natrafiłem na coś ciekawego. Znalazłem w googlach ekologiczną farbę akrylową EKOAKRYLKA (bezpieczna - mozna nią malować zabawki więc nie powinna wydzielac szkodliwych substancji). Jednak gdy wysłałem zapytanie do przedstawicielki firmy o to jak farba sprawuje się pod wodą, otrzymałem odpowiedź:

"Szanowny Panie,

Nie robilismy takich prób - sprawdzimy.

Gneralnie na powierzchnie mineralne typu tynk, beton polecamy inne farby np. AKSILBET - farba takze do malowania oczek wodnych, w tym oczek wodnych z rybami.

Moze AKSILBET bylby dobry do Pana zastosowania ?

Pozdrawiam

Joanna Stachowicz"

W opisie przedmotu znalazlen:

AKSILBET - farby do posadzek betonowych, ogrodzeń, fasad.

Są to farby wodorozcieńczalne, akrylowo-silikonowe na pigmentach nieorganicznych firmy "BAYER".

Farby produkowane są w 16 podstawowych kolorach.

Posiadają aprobaty techniczne Instytutu Techniki Budowlanej.

Wodorozcieńczalna farba akrylowo-silikonowa AKSILBET przeznaczona jest do malowania:

* elewacji budynków mieszkalnych, przemysłowych, sakralnych i zabytkowych zarówno nowych jak ido renowacji starych

* posadzek betonowych w garażach, piwnicach, kostki brukowej, chodników

* ogrodzeń betonowych, galanterii betonowej, figur ogrodowych, oczek wodnych, tralek

* nadaje się do nakładania na beton, żelbeton, tynki cementowo - wapienne, polimerowo - cementowe, tynki akrylowe (baranek, kornik itp.) jak również na terrabonę.

* farbę można malować wewnętrzne ściany budynków: użyteczności publicznej, inwentarskich, przemysłu spożywczego

* ekranów (osłon przeciwdźwiękowych) przy drogach i autostradach

* farba Aksilbet dostępna jest również w wersji z połyskiem.

Uwaga: farba tworzy powłoki samoczyszczące.

a oto link do karty technicznej farby: http://www.aksil.pl/pl/doc/karty_tech/K_TECH_aksilbet.doc

Może następca fausta?

post-8332-14695711659762_thumb.jpg

Opublikowano

Nie wygląda to źle, tyle, że nie ma tej pewności w postaci atestu na kontakt z wodą pitną. Jest za to możliwość stosowania w oczkach wodnych z rybami...

No i jeszcze barwnik Bayeru - z tej firmy właśnie ja używałem i dalej używam. Wszystko jest porządku, więc może ta farba to dobra droga. :roll: