Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja polecam Unimaxa 700 , złoże masz jak w FX5 a cena połowe nizsza. Podejrzewam ,że sump wyjdzie podobnie finansowo co Unimax 700 zasypany po dach ceramiką.

Jako wewnetrzny TC 1500x2 , Blumodular 03 x2 , Kaskada 2000 x2.

Opublikowano

Każdy poleca Ci po dwa kubełki , lub jakieś potwory:)

A ja dałbym jeden kubełek :D i tylko jeden :!:

Dlaczego wszyscy kierują się wielkością baniaka , a nie obsady?

Czy do 1000l akwarium z dwoma gupikami dalibyście dwa kubełki dedykowane do baniaka 500l?

Przeca filtrację biologiczną dobiera się pod kątem obsady nie wielkości akwarium :!:

Ja w swoim 800l miałem CP500 i nie było żadnych problemów z filtracją.

W porywach pływało tam i po 40-50 ryb i filtr sobie radził bez problemu.

Jako wewnętrzne dałbym pompy AM PH2000 , dwie sztuki , lub 2 powerheady 802:)

Opublikowano

Do 1000l nawet z 10 pysiami nie dawal bym w ogóle zewnetrznego :) Przeciez tam jest taka powierzchnia do zycia bakteri ,ze ho ho :) Porzadna gabka na mechanik i pojechal .

A wracajac do tematu nie proponowalem ani potwora , ani dwóch kubelkow. Po prostu UNIMAX 700 :D Mam u siebie w 660L gdzie pływa narazie ok 40 ryb (młodziez do redukcji) i spokojnie daje sobie z nim rade ( nie czyszczony od 8 miesięcy , cały zasypany ceramiką , dwa prefiltry na wlotach czyszczone co 2 tyg ) .

Opublikowano
ja to osobiscie nie lubie sprzetu technicznego w akwa.

a jaki bys kubel nie wladowal to potem masz mechaniki + grzalka itp

Znaczy jak jest sump to juz mechanika nie trzeba ? Pytam powaznie !

A co do grzalki to do Unimaxa 700 juz zapewne wyszly dedylkowane grzalki do montazu we wnetrzu kubelka.

Opublikowano

Neno powaznie odpowiadam - potrzeba i to nawet bardziej!

sump opiera sie na kominie, ktory to zbiera wode z tafli i to z tafli wylacznie, bo grawitacyjnie...

bez wewnetrzego z sumpem... mialbys kloake na dnie i dramat w akwarium :wink: