Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Powiem wam szczerze, że kiedyś nie rozumiałem jak można nie nadać polskich nazw rybą ale teraz tak se myślę że to nie ma sensu.

Ja podobne zdanie mam nt. nadawania nazw handlowych rybom...

Opublikowano

ja rowniez osobiscie jestem za operowaniem tylko i wylacznie nazwami lacinskimi ... ale w taki sposob to mozemy sobie pogadac w waskim gronie ;) problem ma mlody, potencjalny malawista, ktory uslyszy od nas lacinska nazwe, biegnie do sklepu, a tam jest tylko jeden gatunek: "malawi mix" ;) sklepikarz tez mu nie pomoze, bo handluje swinkami, ptakami i zarciem dla psow, nie jest omnibusem i wszystkiego nie wie, a rybki tez ma, bo ma szeroki asortyment ;)

pzdr

jas

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Zastanawiałem się nad większym, ale obawiam się o podłogę czy wytrzyma taki ciężar. Mieszkam na piętrze i mam juz tam kominek więc wole nie ryzykować.

Co do grzałki to mieszkam w domu jednorodzinnym ogrzewanym na węgiel więc lepiej miec grzałkę 150W

Skoro mówisz ze nie konieczny jest napowietrzacz to w takim razie rezygnuję z niego.

A co sadzicie o rybkach nie pamiętam dokładnie nazwy ale coś brzmiała "elegantus" ?

Chciałem dać żwirek koralowy żeby podnosił mi PH wody.

Ciężar wytrzyma spokojnie akwarium 240l nie stanowi żadnego zagrożenia chyba że dla domu ze słomy.Jak pomyślimy logicznie to podłoga nie może nie wytrzymać ciężaru 300kg bo jak staneło by trzech chłopów i zaczeli by skakać to przelecieli by przez nią z chukiem !!!

Tak więc inwestuj w większe !!!

Co do ryb to proponuje :

saulosi i maingano

Opublikowano

Jak mozesz to zainwestuj w wiekszy zbiornik, proponuje 120*50*50

Bedziesz mogl umiescic w nim do 3 gatunkow rybek Chociaz bardzo ladnie wygladaja zbiorniki jedno lub dwu gatunkowe z wiekszymi grupami haremowymi.

Na poczatek proponowal bym obsade saulosi+rdzawy lub saulosi

Pozdrawiam 8)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No i wreszcie kupiłem sobie akwarium (100x40x45) i szafeczkę.

Teraz zabieram się za robienie jakiegoś ładnego tła i jak dobrze pójdzie to za dwa trzy miesiące będę miał pierwsze rybki.

Trzymajcie kciuki :-)

Ps. A moze macie jakies dobre rady względem tła ??