Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie skończyłem struganie swojego pierwszego w życiu tła DIY :-) (styropian+pianka, stojące za akwa, bo nie miałem koncepcji jak zrobić sensownie wewnętrzne tło do narożnego zbiornika) i tutaj pojawia się pewien problem (w sumie widoczny także bez tła) - tylne szyby (akwa narożne, a więc dwie) działają jak śliczne lusterka odbijając całą zawartość akwa i w efekcie nowe tło nie jest zbyt dobrze widoczne. Na zdrowy chłopski rozum jest to kwestia oświetlenia, ale nie mam pojęcia jak nim manipulować, żeby osiągnąć dobry efekt. Pokrywa ma dwie świetlówki (2x18 W). Wstawić w pokrywę jakieś przesłony i odbłyśniki, żeby ukierunkować strumień światła i nie doświetlać tak tyłu zbiornika? Szukałem na Forum, ale nie udało mi się dokopać do konkretnych rozwiązań.

Pozdrawiam!

Opublikowano

jedynym normalnym i sensownym rozwiazaniem jest oswietlenie tla od dolu jakas mala swietlowka......

ale niestety musisz sie liczyc ze przy zarastaniu tylnej szyby tlo bedzie coraz mniej widoczne.

Opublikowano

Chętnie bym zrobił oświetlenie tła (po zrobieniu tła bardzo mi się spodobało DIY ;-) ), ale zastanawiam się jak to technicznie rozwiązać przy tle wykonanym w całości ze styropianu??? Nawet najmniejsza świetlówka będzie produkować na tyle dużo ciepła, że po jakimś czasie tło zacznie się odkształcać albo pękać. Moje tło to dwie płyty styropianu 10 cm połączone w narożnik (narożne akwa) i od góry jest "dziura" przez którą można świecić (docelowo tło będzie obudowane po bokach i od góry ramką z PCV albo pleksy, bo goły styropian nieszczególnie ładnie się prezentuje).

W każdym bądź razie mam temat do przemyśleń na kilka najbliższych dni ;-)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Diody led dyfuzyjne, badz listwa z diodami. Jest to najbezpieczniejsze ze wzgledu na temperature, choc troche bardziej pracochlonne niz swietlowka.