Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! mam pytanie do kogoś obeznanego w sprawach odmian red-red, a mianowicie czy krzyżowanie tych odmian kolorystycznych jest do końca naganne czy mozna to potraktować jako swego rodzaju normę? Np: samica red-red wygląda tak samo jak samica red-blue tutaj ciężko jest mówić o krzyżowaniu(chyba tylko w nazwie). Natomiast w moim akwarium(150x40x50) doszło do krzyżówki samca red-red z samicą ice-blue , którą wcześniej brałem za samca red-blue. Dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam : :D

Opublikowano

Mieszanie się tych ryb jest normą w akwa gdzie mieszkają razem ( mam pewne wątpliwości czy to na prawde Ice blue czy własnie nie jakiś bastardzik ) ... nie jest nagannne jeśli młode ryby nie są potem wciskane nic nie wiedzącym ludziom i kończą w akwa własciciela lub mordkach innych pyszczaków. Takie samoczynne mieszanki to zazwyczaj poszarzałe brzydkie bastardy ... nie spodziewaj się sukcesu i nowej trwałej odmiany ... natura jednak sie broni ... zaawansowane działania różnych Tajwańskich mieszalników to jednak wyższa półka ;)