Skocz do zawartości

Problem z Kryptokoryną

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie roślin (kryptokoryna) wsadziłem tydzień temu 2x kryptokoryne w piach zauważyłem na liściach żółte plamki. I mam takie pytanie czy w Malawi stosujecie środki do roślin, jak tak czy one niezmienną mi trochę parametrów wody. Moje parametry po 17 dniach istnienia akwarium to:

No3-20

No2-0,5 (trochę mnie to martwi)

Gh-17

Kh-10

Ph-8,4

Dzięki za pomoc

Opublikowano

nawozy do roslin krzywdy Ci nie zrobia

ale nie widze uzasadnienia ich stosowania w malawi - sam nawoz nie wystarczy jesli nie ma odpowiedniego oswietlenia, a w niektorych przypadkach co2; poza tym masz u siebie raczej znikoma ilosc roslin, ktorym wystarczy to co juz znajduje sie w kranowie i co ryby naprdokuja;

natomiast kryptokoryny sa dosc wrazliwe na przesadzanie, naruszenie im systemu korzeniowego oraz na zmiane warunkow, tzn parametrow wody;

u mnie jedne krypcie w jednych zbiornikach potrafily sie bardzo szybko przystosowac i rozbujac, a w innych potrzebpowaly na to troche czasu; czestszy byl ten drugi przypadek; poprostu nalezy pozostawic je w swietym spokoju; na poczatku bedzie marniec, ale jesli bedzie jej dane to napewno za jakis czas odbije - i to nie bedzie kilka czy kilkanascie dni;

ewentualnie mozesz dac im jakis nawoz pod korzenie, krypcie podobnie jak vallisnerie to lubia, ale nie jest to konieczne;

Opublikowano

Przy NO2=0,5 też bym sie martwił bo to oznacza że twoja filtracja albo jeszcze się nie rozbujała albo że jest za słaba.

A wracając do tematu to Cryptocoryny nie są wymagające za bardzoa wiekszosc nawozu i tak będa dostarczać ryby, oprócz tego co podpowiedziała Ci adi to jedynie bym pomyślał jednak o jakimś nawozie typowo podnoszącym poziom żelaza w wodzie, bo jednak rosliny ładniej rosna i kolorki mają ładniejsze. Pamiętać należy że stosując takie typowe "ogólne" nawozy to możemy bardzo łatwo pomóc rosnąć ale glonom.

Opublikowano

owszem, mozemy pomoc rosnac glonom, to fakt :)

ale albo rosliny wyzsze albo glony - nie da sie zeby i jedno i drugie egzystowalo sensownie obok siebie :)

a jesli chodzi o malawi to jednak glony sa bardziej wskazane :)

a jesli chodzio dodatek zelaza to on tym bardziej wspomoze glony, a konkretniej mowiac zielenice nitkowate przede wszystkim, ale te to juz nieladnie wygladaja, a napewno skutecznie zniszcza inne rosliny - nie mowie przez to ze zelaza dodawac nie nalezy, ale zanim to zrobimy to wskazane sa jednak testy na fe, a poza tym dosc precyzyjne ich dawkowanie jesli juz bedziemy dodawac preparaty zelazowe;

jesli nie mamy zadnego ziela na ktorym nam zalezy, to coz, droga wolna :)

Opublikowano

Dzieki bardzo za odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie czy kryptokoryne w akwarium miec w doniczce czy bezposrednio w piachu aktualnie mam w piachu. Dzieki

Opublikowano

Witam,

ja też mam bezpośrednio w piachu jak widać poniżej :wink: i mimo podkopywania przez pysiaczki trzyma się bardzo dobrze :lol: Kryptokoryna wytwarza dość rozległy system korzeniowy i myślę, że nawet duża doniczka krępowała by jej rozwój.

Opublikowano

ja zrobiłem taki motyw, że zrobiłem doniczki z wapienia, do nich nasypałem żwiru i wsadziłem roślinke, całość przysypałem piaskiem... nie widać, że roślina rośnie w 'doniczce', a za to pięknie rośnie