Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do tego czasu akwarium dojrzewało bez światła. Jednak za kilka dni pojawią się nurzańce i chcę zapytać od ilu godzin dziennie rozpocząć oświetlanie jak już będą, żeby było im dobrze, a żeby nie nabawić się sinic? Proszę o odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio startowałem swoim akwa i zrobiłem to tak: kubełek chodził (i chodzi) non stop. Oświetlenie od 9-21 + nocne na diodach godzinę przed i 3 po dziennym. Do tego grzałka ustawiona na 26'C i starter z bakteriami. Co 4 dni robiłem testy wody i ustatkowaniu się parametrów, wpuściłem zbrojnika (został z starego akwa) a później 2 pielęgnice zebry. Znowu testy i później wymiana rybek na normalne :)

pozdrawiam

Opublikowano
później wymiana rybek na normalne

Podoba mi sie takie podejscie MALAWI ponad zycie :lol: !

Ja swiecilem swiece i bede swiecic po 13h na doba, zadnych sinic, mam rosliny (aczkolwiek mysle mocno nad wywaleniem ich ze zbiornika)..

Z sinicami jest roznie, nie jest powiedziane, ze to normalne podczas dojrzewania, niektryz maja inni nie..

Swiec i nie kombinuj, jak sinice beda mialy wyrosnac, to i tak wyrosnal..

Opublikowano

Podczas dojrzewania moje swiatelko bylo OFF... teraz swiece ok 10h/dobe i poki co nie nabawilem sie zadnego cholerstwa....malo tego..po zalozeniu philips aquarelle glonki na skalach sie pojawiaja :D

Opublikowano

podlacze sie, ja akwa startowalem na zwyklych swietlowkach, pozniej pojawily sie pysie, pozniej marine i power. Zaraz po zalaczeniu power na skalkach nastapil wysyp albo okrzemkow albo jakis krasnych ( raczej to drugie ). Swiecilem po 13h. Pewnego dnia starlem z szyb , kamieni, grzalki, dna to cos i zminimalizowalem naswietlanie do 3h. teraz stopniowo wydluzam okres i lampy chodza po 7-8h. Narazie nawrotu brazowego cholerstwa nie ma...