Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jeśli by dać piankę pod tło i pod wzmocnienie akwarium to ona zwiększając swą objętość powinna ściślej trzymać tło.Dodatkowo też przykleić do tylnej szyby na silikon.Tylko odnośnie silikonu jest jakiś większy w tubie,czy tylko te małe akwarystyczne,bo jeśli tylko te małe to chyba strasznie dużo tych tubek trzeba będzie dać.Ponadto myślałem,żeby o tak przytwierdzone tło oprzeć większe kamienie,jako dociążenie.Myślę,że nie będzie problemu z naciskiem na szybę bo tło rozłoży nacisk.Jedynie martwi mnie to,że te kamienie mogą spowodować popękanie tła,ale mam nadzieję,że nie będzie to za bardzo widoczne,zwłaszcza jak porośnie glonem.

Mam jeszcze problem z farbą Faust do pomalowania tła,gdyż nie można jej już dostać.Wiem od kilku akwarystów,że stosowali farby akrylowe np. z Duluxu,Śnieżki ,Dekoralu i Jedynki.Tylko po wyschnięciu kilkakrotnie przepłukali tło prysznicem.Takie tła u nich funkcjonują i rybom nie zaszkodziły.Ja jednak mam trochę obaw.Jak wy sie zapatrujecie na takie farby.

Opublikowano

Ja bym w ogóle pianki nie stosował do przytwierdzenia tła, silikon starczy, do przyklejenia mojego tła 150/50 zeszła mi 1 tubka silikonu, tego mocniejszego- czarnego, jak poopierasz kamienie o tło to na bank je uszkodzisz, ale jak mówisz zarośnie glonem, z wyborem farby niestety nie pomogę, swojego tła też nie malowałem farbą, na początku jest betonowo, ale z czasem fajnie zarasta :wink:

Opublikowano

Naszła mnie jeszcze jedna myśl.Czy zamiast malowania tła z cr farbą nie można byłoby zrobić bardzo rzadkiej zaprawy z ceresitu i dodać pigmentu np.czarnego lub brązowego i jako ostatnią warstwę pokryć tło.Wiem,że niektórzy stosowali pigment do ceresitu .Jakiego pigmentu można użyć.Czy możecie jakiś polecić,najlepiej dostępny w Castoramie,którą mam pod "nosem".Może byłaby to jakaś alternatywa dla farb akrylowych.

Opublikowano

Pigment to o wiele lepsze rozwiązanie od malowania imho, stosowane były różne pigmenty i nie ma chyba negatywnych opinii na ich temat, w casto są takie z firmy Inchem