Skocz do zawartości

Awaria filtra JBL e1502 i decyzja co do zakupu Eheim Professional 4+ 600

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wkurzyłem się dzisiaj bo utopiłem prawie 1000 zł w jbl e1502 który nie dość że nie pracował tak jak należy to po 5 miesiącach odmówił posłuszeństwa. Był na gwarancji ale nie mam już siły się z nim pie...  i pójdzie na śmieci a za to za 900 pare zł zamówiłem Eheim Professional 4+ 600 i mam nadzieje że teraz będzie ok.

Opublikowano

Co najciekawsze i chyba najśmieszniejsze dopiero dziś zauważyłem że nie pompuje wody. Mam wylot wody(z deszczowni) poniżej poziomu wody, i dodatkowo mam napowietrzacz. Filtr niby coś tam warczał, jak go dotykałem korpus to niby pracował a tak naprawde nie pompował wody!! I to mogło już troche trwać.

Opublikowano

Przepływ tych filtrów tyłka nie urywa.  Trzeba wziąć pod uwagę to  , że realny  przepływ jest zdecydowanie mniejszy od podanego. Ponadto zamontowałeś do niego deszczownię i napowietrzacz (?) a to jeszcze bardziej zmniejsza przepływ.  Nie podejrzewam , że nie zalałeś i nie odpowietrzyłeś .  Może wystarczy wymienić wirnik?  Chociaż decyzje już podjąłeś i chyba masz rację. Szkoda tylko kasy. A próbowałeś zgłaszać problem i wymienić w ramach gwarancji?

Opublikowano

Miałem na myśli napowietrzacz zamontowany w akwarium w drugim końcu akwarium z dala od wlotu wody od filtra więc nie ma mowy o zapowietrzeniu filtra. Zresztą jak próbowałem przy pomocy tej pompki w filtrze przepchać wodę to nie idzie. Nie chcę filtr pompować wodę. Nie mam już siły przyznam szczerze. 

Opublikowano (edytowane)

Filtr był zalany i odpowietrzony. Jeszcze dodam że jak jest on podłączony do prądu i próbuje nim szturchać tym filtrem na prawo i lewo to powinno szumic powietrze w filrze a tu nic cisza. To mnie najbardziej zastanawia.

Edytowane przez duch
Literówka
Opublikowano

Wirnik się rozmagnesował albo padło uzwojenie w pompie.

Zobacz na sucho czy wirnik kreci - kilka sekund mu nie zaszkodzi

Filtry kubełkowe mają budowę cepa - psuje się wirnik/pompa lub są wycieki spod uszczelek - bo co innego mogło by się tam zepsuć?

Eheim fajny ale to już nie te filtry co kiedyś. Nie lepszy byłby Ultramax BT?

Opublikowano

OK Twój wybór. Każdy sprzęt ma swoje bolączki dlaczego tutaj my często budujemy narurowce/kaseciaki/sumpy dostosowując je do własnych potrzeb.  Ja np wymieniłem falownik na Ultramaxa 2000 i bardzo jestem z tej decyzji zadowolony. Kultura pracy na bardzo wysokim poziomie.