Skocz do zawartości

Awaria filtra JBL e1502 i decyzja co do zakupu Eheim Professional 4+ 600

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wkurzyłem się dzisiaj bo utopiłem prawie 1000 zł w jbl e1502 który nie dość że nie pracował tak jak należy to po 5 miesiącach odmówił posłuszeństwa. Był na gwarancji ale nie mam już siły się z nim pie...  i pójdzie na śmieci a za to za 900 pare zł zamówiłem Eheim Professional 4+ 600 i mam nadzieje że teraz będzie ok.

Opublikowano

Co najciekawsze i chyba najśmieszniejsze dopiero dziś zauważyłem że nie pompuje wody. Mam wylot wody(z deszczowni) poniżej poziomu wody, i dodatkowo mam napowietrzacz. Filtr niby coś tam warczał, jak go dotykałem korpus to niby pracował a tak naprawde nie pompował wody!! I to mogło już troche trwać.

Opublikowano

Przepływ tych filtrów tyłka nie urywa.  Trzeba wziąć pod uwagę to  , że realny  przepływ jest zdecydowanie mniejszy od podanego. Ponadto zamontowałeś do niego deszczownię i napowietrzacz (?) a to jeszcze bardziej zmniejsza przepływ.  Nie podejrzewam , że nie zalałeś i nie odpowietrzyłeś .  Może wystarczy wymienić wirnik?  Chociaż decyzje już podjąłeś i chyba masz rację. Szkoda tylko kasy. A próbowałeś zgłaszać problem i wymienić w ramach gwarancji?

Opublikowano

Miałem na myśli napowietrzacz zamontowany w akwarium w drugim końcu akwarium z dala od wlotu wody od filtra więc nie ma mowy o zapowietrzeniu filtra. Zresztą jak próbowałem przy pomocy tej pompki w filtrze przepchać wodę to nie idzie. Nie chcę filtr pompować wodę. Nie mam już siły przyznam szczerze. 

Opublikowano (edytowane)

Filtr był zalany i odpowietrzony. Jeszcze dodam że jak jest on podłączony do prądu i próbuje nim szturchać tym filtrem na prawo i lewo to powinno szumic powietrze w filrze a tu nic cisza. To mnie najbardziej zastanawia.

Edytowane przez duch
Literówka