Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam opcje kupić uzywanego Eheim Professionel 3 1200XLT za 400 zl , obecnie dziala eheim professionel 4+ 350T. Z tego pierwszego myślałem żeby zrobić mechaniczną filtracje, czy jest warty zakupu? A może jest coś innego godnego polecenia?

Opublikowano

A masz obecnie jakieś problemy z filtracją? Jeżeli potrzebujesz zmian i kuleje filtracja mechaniczna, a lubisz majsterkować, to pompa obiegowa + filtr narurowy zrobi najlepszą robotę i wyjdzie tanio i wydajnie. Dodatkowo pompy obiegowe są ciche i bezawaryjne.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dokładnie, woda nie jest do końca klarowna, do tego te nieszczęsne glony... A to musi być taka specjalna do akwarium pompa obiegowa? 

Opublikowano
8 godzin temu, pening270 napisał(a):

Dokładnie, woda nie jest do końca klarowna, do tego te nieszczęsne glony...

Jeżeli woda jest "mętna" to problem raczej w filtracji biologicznej. Tak czy inaczej, poprawiając mechaniczną, poprawisz też biologiczną. Tak jak wspomniał Jaro, możesz użyć pomóżmy od centralnego, możesz też użyć typowej akwarystycznej, np. Jebao.

Opublikowano

Tak przeglądałem sobie internet i natrafiłem na nowość Aquaela tj. ultramax BT. Może to byłby dobry wybór? Możliwość sterowania przez appke i spora wydajność. Jeśli jednak nie, to może macie jakieś propozycje co do tych pomp obiegowych do centralnego? Bojack z tego Jebao to masz na myśli pompe cyrkulacyjną?

Opublikowano

Pompa obiegowa jest składnikiem układu - z narurowcem lub sumpem

Filtr, który masz jest po prostu słabym mechanikiem

Uważam, że Twój pomysł jest OK Aquael BT - bo ma sterowanie pompą co może się przydać gdybyś zmienił biotop lub tańsza opcja Ultramax 1500-2000 - co Ci wejdzie pod baniak.  Bardzo udane filtry

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Bojar napisał(a):

Pompa obiegowa jest składnikiem układu - z narurowcem lub sumpem

Filtr, który masz jest po prostu słabym mechanikiem

Uważam, że Twój pomysł jest OK Aquael BT - bo ma sterowanie pompą co może się przydać gdybyś zmienił biotop lub tańsza opcja Ultramax 1500-2000 - co Ci wejdzie pod baniak.  Bardzo udane filtry

Dzięki wielkie za odpowiedź. Myśle jednak przyszłosciowo i już wiem, że będe chciał coś wiekszego od 240L. Dlatego jestem za tym by spróbować z Aquael BT, zależy mi na dorabianiu polskiej marki :) a jeśli to na prawede dobry filtr zewnętrzny to jestem na TAK. Pytanie tylko jak najlepiej to wszystko ustawić? Eheim 350T pozostawic jako biologa, a Aquaela jako mechanika? Jakie wkłady proponujecie, tak by jedno z drugim fajnie współgrało :) obecnie w Eheim mam włożone patrząc od samego dołu, eheim pro mech (te spirale plastikowe co czytałem, że są bezużyteczne), następnie EHEIM bioMECH (te kwadratowe), kolejny wkład to ceramika w kulkach Eheim Substrat Pro na to w tym samym koszu nałożona wata JBL Sync, ostatni kosz ten na samej górze, to gąbka chyba prefiltr ;) Czy jest ok? W sumie myślałem, aby wymienić te spirale na samym dołu kosza, na gąbki, tylko jakiej gramatury i czy jest sens jeśli zaraz zakupie Aquaela BT?

Ostatnie 2 pytania:

1. W tym Aquaelu pozostawić wkłady dolączone przez producenta, czy jednak coś dokupić i wymienić?

2. Dorzucić do tego wszystkiego pompę cyrkulacyjną Jebao czy nie warto pieniędzy w błoto wyrzucać jeśli będą dwa filtry zewnętrzne?

Trochę się rozpisałem, ale chciałbym już zamówić sprzęt i materiał. Dzięki wielkie za kążdą cenną poradę :)

Edytowane przez pening270
Opublikowano

Co do wkładów to ile rodzajów tyle opinii.

Ja dołożyłem 1 czarną gąbkę oraz 2 kosze najtańszej ceramiki Aquael'a (600) Oryginalnie 3 kosze to wata która od razu możesz wywalić

Coraz bardziej skłaniam się do gąbek jako medium filtracyjnym zwłaszcza, że czyszczenie tych filtrów to bajka

Ale to moja opinia.

Co do układu filtrów to dodatkowa pompa nie jest Ci potrzebna w tak małym akwarium.

Podział mechanik - biolog przy kubłach chyba nie ma sensu.

Eheima zostaw jak jest. Zobaczysz jak to się sprawdzi przy dołożeniu Ultramaxa. Ważna jest dobrze ustawiona cyrkulacja!

PS. Ja mam ultramaxa+narurowca w 500l i jest aż nadto. Falownik wywaliłem bo mnie wkurzały latające kupska ;)

Opublikowano
54 minuty temu, Bojar napisał(a):

Co do wkładów to ile rodzajów tyle opinii.

Ja dołożyłem 1 czarną gąbkę oraz 2 kosze najtańszej ceramiki Aquael'a (600) Oryginalnie 3 kosze to wata która od razu możesz wywalić

Coraz bardziej skłaniam się do gąbek jako medium filtracyjnym zwłaszcza, że czyszczenie tych filtrów to bajka

Ale to moja opinia.

Co do układu filtrów to dodatkowa pompa nie jest Ci potrzebna w tak małym akwarium.

Podział mechanik - biolog przy kubłach chyba nie ma sensu.

Eheima zostaw jak jest. Zobaczysz jak to się sprawdzi przy dołożeniu Ultramaxa. Ważna jest dobrze ustawiona cyrkulacja!

PS. Ja mam ultramaxa+narurowca w 500l i jest aż nadto. Falownik wywaliłem bo mnie wkurzały latające kupska ;)

To tak, Eheima mam zostawić z takimi wkładami jakie obecnie są, a do Ultramaxa zamiast 2 koszy waty (z tego co widziałem na youtube) dokupić ceramike i ją zastąpić. W takim razie, pierwszy kosz od dołu to gąbka która jest w zestawie, następnie drugi i trzeci kosz to zakupiona ceramika, czwarty kosz ceramika z zestawu i piąty kosz gąbka też z zestawu, zgadza się? 

Ps. Hehehe no nie dziwie się z tymi kupskami :D