Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@tom77 witaj. Na podstawie Twojego dość szerokiego postu dobierałem obsadę :)

Z tymi toniowcami jest problem jak sam zauważyłeś bo ciężko kupić i Borley M i VG. Nic w tej obsadzie nie musi być "must have". Jak każdy amator poszedłem w wygląd. Janusz akwarystyka musi mieć kolorowo. 

Mam jeszcze 2-3 miesiące więc zbieram opinie. 

Twierdzisz że będzie problem z wielosamcowoscia przy 5 gatunkach a ja rozważam jeszcze jakiegoś małego kilera do eliminacji narybku. Nie wiem tylko co przez to rozumiesz ? Że ciężko będzie o wybarwienia jednego czy dwóch samców czy może wręcz żadnego ?  W ogóle jako doświadczony akwarysta przy takiej obsadzie po ile ryb (docelowo) i w jakich proporcjach samiec-samica wpuscilbys do baniaka.  Pytałem o to w Malawi Polska na FB i dostałem odpowiedź że ok 50 ryb co moim zdaniem jest dużym przegienciem tylko że mi to może się tylko coś wydawać a takie przerybienie pozwoli na rozkład agresji.  

Opublikowano

U mnie w 540l jest około 25 ryb i uważam że jest ok. Nie ma efektu zaganiania całej obsady w kąt akwarium podczas tarła 😉

Opublikowano
6 godzin temu, PawełB napisał(a):

Twierdzisz że będzie problem z wielosamcowoscia przy 5 gatunkach a ja rozważam jeszcze jakiegoś małego kilera do eliminacji narybku. Nie wiem tylko co przez to rozumiesz ? Że ciężko będzie o wybarwienia jednego czy dwóch samców czy może wręcz żadnego ?

W akwariach non-mbunowych nigdy nie uchował mi się żaden narybek. Dokładne zero.

23 godziny temu, tom77 napisał(a):

5 gatunków wielosamcowo, nawet w akwa 200x80cm to ………, ale sam zobaczysz.🙂

........... koszmar. Osobiście nie mógłbym patrzeć na taki tłok i obijające się o siebie ryby. Ale nie chciałem pisać wprost. Nie chcę nikogo krytykować, bo różne są upodobania.

7 godzin temu, PawełB napisał(a):

w jakich proporcjach samiec-samica wpuscilbys do baniaka

6 godzin temu, PawełB napisał(a):

przy takiej obsadzie po ile ryb (docelowo)

Lethrinops (grzebacz) i Copadichromis (toniowy) po 15 szt podrośniętej młodzieży, by wykreować układy kilkusamcowe. 

Placidochromis i Otopharynx (bardziej środkowe rejony) po 5 szt mniejszych niż powyższe, by wykreować haremy, bo to większe ryby

yellow - jak w poprzednim moim poście

dalej:

23 godziny temu, tom77 napisał(a):

Częściowo ryby same zdecydują. Częściowo zdecydujesz Ty (w funkcji swoich upodobań)