Skocz do zawartości

Szukam sklepu w Katowicach z oświetleniem do akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W imieniu znajomej proszę o polecenie w Katowicach i okolicy sklepu z dużym wyborem oświetlenie potrzebnego do hodowli roślin akwarystycznych. Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

A nie lepiej poszukać w internecie? Na pewno będzie większy wybór i na pewno znajdzie się coś w lepszej cenie. Ja mam w akwarium roślinnym Fluvala Plant, a w Malawi Skylight Entriq. Obie się nadają do hodowli roślin i obie mogę polecić. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Pytanie najważniejsze dla Ciebie, na które musisz znać odpowiedź od samego początku. Do czego chcesz wykorzystać tą zebrana wodę??? Ode mnie, bo sam w planie domu mam wkopanie zbiornika na wodę 10m3, dla akwarystyki oraz może pod rynny: - Zbiornik dobierz w taki sposób aby zapewnić sobie rezerwuar na wodę na klika dni (bo przy Twoich 10m3 wody to podmianka pewnie w okolicach 1m3 dziennie) - Wodę zebrana możesz wykorzystać w dwojaki sposób, pompa i podlewasz ogródek (to dobre na lato) ale już w zimie masz problem... Tutaj rozwiązanie najlepsze i mniej obsługowe to instalacja rozsączania na podwórku, ogrodzie, a sam zbiornik nie będzie musiał być aż taki duży... Możesz też wstawić pompę, która w razie nadmiaru wody, której nie jesteś w stanie wykorzystać przeleje ją do kanalizacji... Tutaj nadmienię, że do rozsączania jest potrzebny spory teren o dobrej chłonności, jak masz warstwę gliny, to nie bedzie ciekawie... Opcji jest wiele, ale bez wstępnych ustaleń można wymyślać na potęgę co i jak zrobić...
    • A nie lepiej poszukać w internecie? Na pewno będzie większy wybór i na pewno znajdzie się coś w lepszej cenie. Ja mam w akwarium roślinnym Fluvala Plant, a w Malawi Skylight Entriq. Obie się nadają do hodowli roślin i obie mogę polecić. 
    • W Piątek robiłem porządki, młode już podrosły. 
    • W imieniu znajomej proszę o polecenie w Katowicach i okolicy sklepu z dużym wyborem oświetlenie potrzebnego do hodowli roślin akwarystycznych. Z góry dziękuję za pomoc.
    • W  Malawi są granity.  Daj granitowe otoczaki, moim zdaniem najlepiej to wygląda i kosztuje grosze. Zresztą cokolwiek dasz, to nie ma znaczenia,  jak będą dobre warunki to to  pięknie poobrasta glonami i będzie nie do odróżnienia, co tam dałeś. Ważne żeby było dużo i żeby były zakamarki, gdzie  mbuna mogą włazić - uwielbiają to.  Dobrze wyglądają duże głazy - na forum są instrukcje, jak je zrobić. Na zdjęciu  małe kamienie na dole to naturalne otoczaki, te duże to moja produkcja.  Zgadzam się też z lukBB i Bojarem - śnieżno-biały piasek średnio pasuje, bardziej naturalnie wygląda zwykły piasek rzeczny.  Oczywiście każdy ma swój gust i Twój zbiornik ma się podobać przede wszystkim Tobie,  ale Malawi to akwarium biotopowe i dobrze jest je urządzić jak najbardziej naturalnie - wtedy wychodzi zaje*iście.
    • Siema wszystkim. Przymierzam się na zakopanie zbiornika do którego będzie spływać woda że stałej podmiany. Jak powinienem ustawić podmianę w takim zbiorniku - ile litrów dziennie? Chciałem zakopać na podwórku zbiornik 20000L, ale trochę przeraziła mnie cena takiego ustrojstwa.
    • Raczej polecał bym serpentynit. No i jak pisali moi przedmówcy - biały piasek jest do kitu. Ryby się na nim płoszą i widać odchody.  Plusem jest chyba tylko to że się ładnie komponuje z białymi meblami 😜
    • Dodatkowe pytanie, koledzy wyżej mi zwrócili uwagę, że mój wystrój średnio jest fikcjonalny dla biotopu malawi. Mam możliwość wymienić obecne kamyki na łupki w większej ilości. Zauważyłem, że te łupki mają dosyć nieregularne i ostre krawędzie. Pytanie czy takie łupki mogą myć zagrożeniem dla ryb, np. podczas gonitwy ryba przywali w taką ostrą krawędź?
    • A ja chciałbym natomiast zwrócić uwagę na filtrację - czy jest ona dobra i wydajna to sprawdzi się dopiero w praniu 🙂  Po pierwsze filtr UV na starcie nie jest zalecany - niepotrzebnie wydłuży czas dojrzewania zbiornika. Po drugie podwodna deszczownica (tak jak każda inna) tylko spowalnia przepływ wody z filtra, tak samo jak każde kolanko - zdejmij deszczownie, kolanko z wylotu filtra wewnętrznego wtedy uzyskasz dużo lepszą cyrkulację. A jeżeli już o cyrkulacji mowa to zmorą białego piasku będą widoczne odchody, które albo będą zalegać (przy niewłaściwej cyrkulacji), albo będą widoczne w czasie ich przemieszczania się wraz z nurtem wody. Z kolie białe kamienie szybko obrosną glonami (zielonymi albo jak to zwykle zaraz po starcie brązowymi) - ryby to lubią, ale będzie wyglądało to słabo na białym tle - takie uroki Malawi 🙂 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.