Skocz do zawartości

Pyszczak dziwnie się zachowuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam moja ryba od dłuższego czasu robi tak jak na zdjęciu. Wiekszosc dnia tak robi. Oprócz tego normalnie je i plywa.

20250217_112230.thumb.jpg.01fa9e78bf2f2d8fa006c63724e7705c.jpg 

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

Zbyt mało informacji. Napisz  jakie parametry ma woda w akwarium, jaka obsada, czym karmisz. Wygląda jakby się chowała w obawie przed agresją innych ryb lub innej ryby ale to tylko mój domysł bo podałaś zbyt mało istotnych parametrów. Wrzuć też zdjęcie całego akwarium.

Opublikowano
31 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Zbyt mało informacji. Napisz  jakie parametry ma woda w akwarium, jaka obsada, czym karmisz. Wygląda jakby się chowała w obawie przed agresją innych ryb lub innej ryby ale to tylko mój domysł bo podałaś zbyt mało istotnych parametrów. Wrzuć też zdjęcie całego akwarium.

Na tych parametrach się nie znam.

20250217_141730.jpg

Screenshot_20250217_141419_Allegro.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, madzia123 napisał(a):

Na tych parametrach się nie znam.

@madzia123 Akwarium wygląda na 112 litrów (?) może mniej. Działasz w ciemni i po omacku. Rozumiem , że chcesz mieć fajne ryby .  Moja propozycja jest taka jak zaraz napiszę i mam nadzieję , że się nie obrazisz. Jeżeli chcesz trzymać ryby z jeziora Malawi to wejdź w podany link i sobie na spokojnie poczytaj.. 

... a unikniesz błędów.  Warto zaopatrzyć się nawet w jakiekolwiek testy aby przynajmniej prawidłowo wystartować z akwarium. Ryby muszą być odpowiednio dobrane jeżeli chodzi o ryby jako takie i o pyszczaki.  Sztuka dobierania obsady nie jest trudna i możesz liczyć na naszą pomoc. Tak samo jeżeli chodzi o wszystkie inne aspekty akwarystyki związane z naszym biotopem.  Teraz jedynie co mogę rozsądnego zaproponować to pozbądź się tych , ustal jakie byś chciała duŻe akwarium i jeżeli zdecydujesz się na nasz biotop wtedy pytaj a nikt Ciebie nie zostawi samej z problemami.

• Lubię to 3
Opublikowano
6 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

@madzia123 Akwarium wygląda na 112 litrów (?) może mniej. Działasz w ciemni i po omacku. Rozumiem , że chcesz mieć fajne ryby .  Moja propozycja jest taka jak zaraz napiszę i mam nadzieję , że się nie obrazisz. Jeżeli chcesz trzymać ryby z jeziora Malawi to wejdź w podany link i sobie na spokojnie poczytaj.. 

... a unikniesz błędów.  Warto zaopatrzyć się nawet w jakiekolwiek testy aby przynajmniej prawidłowo wystartować z akwarium. Ryby muszą być odpowiednio dobrane jeżeli chodzi o ryby jako takie i o pyszczaki.  Sztuka dobierania obsady nie jest trudna i możesz liczyć na naszą pomoc. Tak samo jeżeli chodzi o wszystkie inne aspekty akwarystyki związane z naszym biotopem.  Teraz jedynie co mogę rozsądnego zaproponować to pozbądź się tych , ustal jakie byś chciała duŻe akwarium i jeżeli zdecydujesz się na nasz biotop wtedy pytaj a nikt Ciebie nie zostawi samej z problemami.

Tylko ja już mam je ponad 1rok i wszystko było dobrze. Nie umierają teraz tylko od paru dni ta rybka tak się zachowuje 

Opublikowano
40 minut temu, madzia123 napisał(a):

Tylko ja już mam je ponad 1rok i wszystko było dobrze. Nie umierają teraz tylko od paru dni ta rybka tak się zachowuje 

Rok temu były młode, rosną, dojrzewają. Są większe i więcej brudzą,  ten rok to żaden argument. Wszystko mogło się w rok zmienić.

Posłuchaj się rady Andrzeja .

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, yaro napisał(a):

Rok temu były młode, rosną, dojrzewają. Są większe i więcej brudzą,  ten rok to żaden argument. Wszystko mogło się w rok zmienić.

Posłuchaj się rady Andrzeja .

No dobrze ale co się zmieniło co się dzieje tej rybce 

Opublikowano
2 godziny temu, madzia123 napisał(a):

No dobrze ale co się zmieniło co się dzieje tej rybce 

Najprawdopodobniej w tak małym akwarium i źle dobranej obsadzie ryba jest nękana ewentualnie odczuwa pogarszanie się parametrów wody .  Masz ryby z różnych biotopów. Co się zmieniło? Zmieniło się to , że ryby dorosły , zmieniły się też parametry wody bo nie wierzę aby Twoja filtracja była właściwa patrząc na ten filterek. Tak jak napisał @yaroryby dorosły w złych warunkach i  się po prostu męczą  bo zmieniły się parametry i ubyło im miejsca .  Poczytaj wskazany link i zastanów się czy na pewno chcesz tak trzymać ryby i z jakiego biotopu. Nie chcesz się zrazić to działaj .

• Lubię to 1