Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Mam problem. Nie wypłukałem piasku przed włożeniem do akwa, plus granulacja jest niska. Cyrkulator podbija piach do góry i woda jest wiecznie mętna. Filtracja narurowa. 3 wkłady sznurowe, potem matrix i zeolit (1 wylot do akwarium), i na końcu dwa wjłady z węgla (2gi wylot). Nie wiem, czy zrobić pralkę i powsadzać jakieś wkłady gąbkowe, żeby wyłapały piach. Macie jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić ? Z góry dzięki za pomoc.

20250116_121352.jpg

20250116_121402.jpg

20250116_121414.jpg

20250116_121445.jpg

20250116_121502.jpg

Opublikowano

Jak dałeś bardzo miałki piasek, to będzie mąciił. Jeżeli to tylko drobniejsze frakcje, a większość jest trochę grubsza, to daj na wlocie do filtra mocno zbita watę np w obciętej butelce po wodzie . Dość często zmieniaj wkład i może się wyklaruje. Jak nie to wymiana podłoża na grubsze.

• Lubię to 1
Opublikowano

Swego czasu miałem fazę na piasek o jak najniższej gradacji. Jednym z minusów takiego rozwiązania jest to, że wodę kryształ uzyskiwałem dopiero po kilku miesiącach, a nie jak w przypadku grubszego po kilku dniach. Ja oprócz watoliny/waty w filtrze nie robiłbym żadnych innych ruchów. Akwarium funkcjonuje, ryby szczęśliwe, bałbym się eksperymentować. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie che właśnie kombinować, tym bardziej wymieniać podłoża. Spróbowałbym w któryś z filtrów sznurkowych wsadzić właśnie watę. Jak wsadzić ją do jednego z filtrów, to przepływ chyba mocno nie spadnie ? Wystarczy dać samą watę, przepuści wodę ?

Opublikowano

Postaraj się założyć na zasys szmatkę z mikrofibry.  Tak koledzy sobie radzili ze smętnieniem. czy w tym przypadku pomoże ? Głowy nie daję.

10 minut temu, alexinhio10 napisał(a):

Nie che właśnie kombinować, tym bardziej wymieniać podłoża

Przy takiej filtracji bym się nie bał wyssać piasek przy normalnym użytkowaniu i spokojnie dołożył  ( ewentualnie ) nowy .  Zamiast piasku możesz np. jakieś płaskie kamienie na dno. Ale to kwestia Twoich przemyśleń. Jedno jest pewne...możesz śmiało dać o polowe mniej piasku jak masz w tej chwili.  O parametry wody się nie martw..filtracja da radę  i szybko powrócą do normy.

• Lubię to 1