Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

3 dni temu zakupiłem 7 saulosi do mojego zbiornika. Po powrocie do domu i dokładnemu przyjrzeniu się pod światłem zauważyłem że jedna rybka odstaje kolorystyką od innych   ( jest jaskrawo- żółta) Stąd moje pytanie czy aby napewno jest to saulosi? Mam pewne wątpliwości, lecz są to dopiero moje pierwsze kroki w kierunku malawi i możliwe, że jestem przewrażliwiony a rybka z czasem nabierze barw. Co myślicie?

IMG_8831.png

IMG_8832.jpeg

Edytowane przez Szymon898
Zalecenie Administratora
Opublikowano

Już podsyłam, przepraszam za jakość,na swoją obronę powiem, że nie były robione przeze mnie😁 natomiast można zauważyć że reszta jest ciemniejsza. Jeżeli to pomoże w identyfikacji to dodam, że rybka jest najbardziej „aktywna” z całego grona tzn. lubi pogonić pozostałość😝

IMG_8840.jpeg

IMG_8839.jpeg

IMG_8841.jpeg

IMG_8838.jpeg

Opublikowano

Saulosi to na naszym rynku mocno skundlona ryba, ale ze jest jasna to przyczyną może być, że jest najsłabsza ze stada, może być najmocniej zestresowana. Gdybyś ja odłowił i wrzucił do oddzielnego zbiornika, mógłby nabrać ciemniejszych kolorów. Na razie zostaw niech się przystosuje do nowego środowiska. 

Opublikowano
1 hour ago, Mortis said:

Saulosi to na naszym rynku mocno skundlona ryba, ale ze jest jasna to przyczyną może być, że jest najsłabsza ze stada, może być najmocniej zestresowana. Gdybyś ja odłowił i wrzucił do oddzielnego zbiornika, mógłby nabrać ciemniejszych kolorów. Na razie zostaw niech się przystosuje do nowego środowiska. 

Dziękuję za radę!

• Lubię to 1
Opublikowano

@Mortis Cześć Karol👋 Milo Cię znów widzieć wśród nas po długiej nieobecności. Mam nadzieję, że na dłużej. Pamiętasz jeszcze smak pstrąga z Pokrzywnej?;):D🍻

A w temacie saulosi, to może być odmiana coral. Miałem je bardzo dawno temu i pamiętam, że zdarzały się w stadzie pojedyncze sztuki blado żółte. Być może ta jedna to samiczka, a reszta to samce.

• Lubię to 2
Opublikowano
1 minute ago, Bartek_De said:

@Mortis Cześć Karol👋 Milo Cię znów widzieć wśród nas po długiej nieobecności. Mam nadzieję, że na dłużej. Pamiętasz jeszcze smak pstrąga z Pokrzywnej?;):D🍻

A w temacie saulosi, to może być odmiana coral. Miałem je bardzo dawno temu i pamiętam, że zdarzały się w stadzie pojedyncze sztuki blado żółte. Być może ta jedna to samiczka, a reszta to samce.

No nic, pozostaje obserwować. Mam nadzieje, że scenariusz z jedna samiczka i 6 samcami się nie spełni🫣

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Szymon898 napisał(a):

Mam nadzieje, że scenariusz z jedna samiczka i 6 samcami się nie spełni🫣

Niestety bardzo często się tak zdarza. Dlatego, zwłaszcza jeśli chodzi o saulosi, warto kupić na początek 20 a nawet 30 maluchów. Ty kupiłeś 7 czyli układ doskonały jeśli wyszłoby 1+6

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
50 minut temu, Bartek_De napisał(a):

Cześć Bartku 😃 Pamiętam smak ryby jak i innych produktów, pamiętam też  klimat tych spotkań. Czy na dłużej wpadłem? Nie wiem, trochę wypadłem z obiegu, ale coś tam jeszcze pamiętam 😉 

Możesz mieć rację z tą odmianą Coral i to też może być przyczyną, chociaż z tego co pamiętam to właśnie Corale były ciemniejsze. Jednak niech Szymon obserwuje rybę. 

• Lubię to 2