Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz78 napisał(a):

To jest aulonocara fire fish (1 zdjęcie w poście nr 1- czego nie rozumiesz?), ja nic nie myle, to Ty jesteś amatorem i mylisz gatunki.

Godzinę temu, urbanskiwitold napisał(a):

IMG_6068.jpeg

Bez zmian ?

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz78 napisał(a):

A jakiej wielkości jest ten rzekomy red red, i czy jest faktycznie taki czerwony czy aparat tak fałszuje kolor?

Około 5-6cm

Zdjęcie robione iPhonem plus oświetlenie akwarium więc efekt może być różny.

Opublikowano
2 godziny temu, urbanskiwitold napisał(a):

Zdjęcie robione iPhonem plus oświetlenie akwarium więc efekt może być różny.

Nic mi nie mówi taki tekst, pytałem o kolor.

Ryba z 1 zdjęcia w poście 1 wygląda jak aulonocara fire fish, zwłaszcza ten szpiczasty pysk jaki mają aulonocary, metriaclimy mają bardziej tępo zakończony pysk. Jeżeli na kolejnych zdjęciach jest ta sama ryba to wygląda już nieco inaczej, bardziej przypomina red red ale tylko przypomina, wygląda mi to na jakiegoś mieszańca, możliwe że reda z fire fish.

Tutaj masz stronę z gatunkami pyszczaków, tak wyglądają ryby naprawdę w prawidłowych barwach i kształtach, przyjrzyj się dobrze :

https://www.malawi.si/Malawi/Mbuna/Maylandia/Maylandia estheare/index.html

A tutaj mój samiec red red, tak powinien wyglądać każdy kolorystycznie i z kształtu:

Tu masz alonocara fire fish, przyjrzyj się dobrze i porównaj obie ryby:

• Lubię to 2
Opublikowano
8 godzin temu, urbanskiwitold napisał(a):

IMG_6067.png

IMG_6068.png

Spójrz na ubarwienie płetwy grzbietowej i ogonowej i porównaj do zdjęcia z posta #14. Moim zdaniem też jest to aulonka Fire Fish. @Tomasz78dobrze wspomina o układzie pyska. Mbuna więcej żeruje na kamieniach zdrapując glon, więc pysk będzie bardziej zaokrąglony, aulonka to bardziej miesożerca i jedzenia będzie szukała w szczelinach gdzie dłuży pysk pozwoli łatwiej jej wyciągnąć jakieś skorupiaki czy owady. 

• Lubię to 2
Opublikowano
20 godzin temu, urbanskiwitold napisał(a):

Mam zagwozdkę z tą rybą albo jest to niestandardowo wybarwiony Chindongo Saulosi albo cynatolapia afra cobue bez pomarańczowego wybarwienie.

Jakie jest wasze zdanie?

Zastanawiam się czy nie jest to hybryda pomiędzy nimi dwoma bo miałem oba gatunki w zbiorniku.IMG_6054.thumb.jpeg.5e8e3404b3d2960c464079c7eb9fa902.jpegIMG_6064.thumb.jpeg.40eb0bbbc2737fce1af983466a5d789a.jpeg

IMG_6065.jpeg

IMG_6060.jpeg

A co do tych zdjęć to trochę przypomina mi Cynotilapię zebroides Red top likoma lub Cynotilapię Jalo Reef 

• Lubię to 1