Co z tymi glonami?
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez Bojar · Opublikowano
U mnie cały okres poza latem 23 stopnie. Nic złego się nie dzieje. Wprost przeciwnie -
Przez yaro · Opublikowano
Zdecydowanie obniżył bym najpierw do 24 stopni i obserwował ryby, w 23 u mnie pływają tak samo jak w lato. Tak jak piszesz i u mnie w okresie przed grzaniem to akwarium jest promiennikiem ciepła i konsekwencje są podobne. -
Przez triamond · Opublikowano
W okolicach jeziora Malawi temperatura w lipcu spada do 20 stopni. Ryby są cwane, nie zorientują się że nie są na swojej rodowej półkuli... Dodatkowo filtracja, oświetlenie powinny podnosić temperaturę wody. Jak się bardzo boisz, to ustaw temperaturę na 22 stopnie. Ryby nie potrzebują ciągłego szczytu lata. 1m2 szyby promieniuje ok. 83W na 1 stopień różnicy temperatur, ale im cieplej tym więcej energii idzie na parowanie (0,63 kWh na 1 kilogram wody). Nie mam grzałki, mam piankę za i pod akwarium. Ryby zdrowe. Mniej agresywne jak jest zimniej. Temat trochę dyskutowany już wcześniej: Marnując prąd przyczyniasz się do globalnego ocieplenia... -
Przez Kenttaczdys · Opublikowano
Około 21/21,5 . Przeanalizowałem i wydaje mi się że duża cześć tego zużycia była w momencie kiedy nie było jeszcze sezonu grzewczego a w mieszkaniu było pewnie w okolicy 19/20 stopi i grzałka leciała na fullu. Teraz zmniejszyłem temperaturę na 26 i po 24h wskazuje że grzałka pobrała 0,030 kWh ( co w skali 2 miesięcy daje 1,8 kWh czyli tyle co nic) ale jeszcze poczekam bo woda mogła być uprzednio nagrzana i grzałka nie musiała podtrzymywać Przez cały następny tydzień przeprowadzę pomiary poszczególnych komponentów i wszystko wrzucę do tabelki. Nie znalazłem takich testów na forum tylko temat z 2018 roku w którym mowa była o kosztach a te są dość nieaktualne. Może nawet pokuszę się o zaizolowanie tyłu akwa matą kauczukową i ponowienie pomiaru -
Przez Ola1234 · Opublikowano
Cześć, pierwszy raz mam taką sytuację, gdzie woda w moim akwarium zaczęła śmierdzieć kapustą. Akwarium za niedługo będzie miało 5 lat i ani razu nie miałam jeszcze takiego problemu. Kupiłam dzisiaj dwa kirysy panda i 5 krewetek ze sklepu akwarystycznego, z którego kupuję wszystko od początku mojej akwarystycznej przygody, więc sklep jest sprawdzony. Woda jest przejrzysta i nie wygląda jakby miało być coś z nią nie tak, ale nieprzyjemny zapach jest. Wie ktoś może czym to może być spowodowane, czy jest to niebezpieczne dla rybek i krewetek oraz jak się pozbyć tego smrodu? Pozdrawiam :) -
Przez Ossek · Opublikowano
Zanim zacznę ciąć i wprowadzać nieodwracalne zmiany chciałbym spytać, czy wg Was jest sens dorzucić drugi falownik do kasety? Mam filtr na JVP-131 z nacięciami w komorze pompy, które miały pełnić rolę skimmera, ale praktycznie wody tamtędy nie ssie. A że falownik jest w dolnej części filtra, to w teorii mógłbym wrzucić drugi wyżej i zwiększyć przepływ. Dałoby to coś? -
Przez Bojar · Opublikowano
Niestety sinic nie jedzą ale może i dobrze - Wikipedia mówi, że "Toksyny produkowane przez sinice mogą być groźne dla zdrowia ludzi i zwierząt, powodując zaburzenia układu pokarmowego, nerwowego i podrażnienia skóry".
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi