Skocz do zawartości

Co z tymi glonami?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam akwarium malawi już z 6miesięcy mniej więcej, glony rosną w nim jak szalone, co zrobić lub co wlać aby zredukować te glony, zbyt dobrze się rozwijają.

Ostatnio żadnych testów nie robiłem jakby co, może jakiś prosty sposób ktoś ma ?:) Ogólnie gdyby glony był tylko na kamieniach to spoko ale szybę też atakują.

Akwarium malawi.JPG

Edytowane przez LILsaint
Opublikowano

Jaką masz obsadę? Mbuniaki powinny taki glon roznieść w pył. Kiepskie foto i nie chce krakać, ale glony nitkowate to mniejszy problem. Te wykwity przy szybie i na kamieniach wyglądają mi na sinice. To nie glony tylko bakterie. Poczytaj jak je dokładnie zidentyfikować i z tym walczyć. Google pomogą. Ogólnie zbiornik wygląda na mocno prześwietlony. To przy zbyt rzadkich podmianach, niewłaściwym karmieniu, niedostatecznej filtracji i cyrkulacji  daje takie efekty. Nie pomaga brak roślin, Nie ma komu konsumować pierwiastków gromadzących się w wodzie. I pojawia się niechciane życie. 

Opublikowano

Mam ogólnie zestaw Juwel Rio 180 i wszystko co w standardzie w tym juwelu + Fluval 307, ostatnio z podmianami słabo było przez brak czasu totalny, jedynie samo karmienie raz dziennie, świecę około 10h.

Obsada to Maingano, ale były ze mną od małego, dopiero teraz większe są.

W tym juwelu nie ma regulacji światła także są dwie Ledowe lampy i obie świecą, jedna pod rośliny, druga zwykła.

Opublikowano

Zdecydowanie krócej światło.  Możesz starać się przysłonić czymś świetlówki led albo jedną wyłączyć.

I tak jak pisał @darianus zadbaj o czystość wody - w akwarium masz sinice co źle świadczy o parametrach/fitlracji

• Lubię to 2
Opublikowano
Teraz, Rafał80 napisał(a):

Przepiękne - a ryby tego nie zjedzą?

Niestety sinic nie jedzą ale może i dobrze - Wikipedia mówi, że "Toksyny produkowane przez sinice mogą być groźne dla zdrowia ludzi i zwierząt, powodując zaburzenia układu pokarmowego, nerwowego i podrażnienia skóry".