Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry!

Jakie macie doświadczenia z hodowli tych pięknych ryb - Placidochromis mdoka white lips?

Ja już robiłem kilka prób, aby te ryby utrzymać w zdrowiu w moim akwarium. Przypomnę zbiornik 230x70x65h.

Pierwsze moje podejście było jakieś 3 lata temu. Zmieniłem wtedy obsadę. Akwarium zrestartowane. Kupiłem obsadę między innymi mdoki 12szt. Młodych mdok. W krótkim czasie zostało ich 8szt. Później perypetie ze zmiana tła, które się odkleiło. Wszystkie ryby wrzuciłem na 3 dni do kastr 80l z mini filtrami. Wszystkie ryby przeżyły oprócz mdok. Po zmianie tła, kolejne podejście do tych ryb- kupiłem znowu jakieś 15szt. Zostało może z 8szt...

Później dokupiłem 15szt z Żor młodych rybek po 3cm. Urządziłem im specjalnie akwarium 100l aby ten podrosły, wodę wziąłem z dużego akwarium. Przaszczepiłem też bakterię z filtra . Po 2 tyg z 15 rybek nie została ani jedna - padały jak muchy, nie było dnia , abym nie wyciągał trupka. 

Ostatnie moje podejście do odbudowania obsady było kilka miesięcy temu. Kupiłem z renomowanej Duńskiej hodowali 8szt ryb, takich podrostków po 6-7cm.

Dzisiaj pływa w moim akwarium 8szt. Mdok w tym 5szt. Ze starszych ryb, a z tych 8szt. Ostały się 3szt.

Nie wiem, nie wydaję mi się abym coś źle robił, akwarystyką zajmuję się ponad 35l.  Wszystkie ryby pięknie rosną i udaję się je utrzymywać w doskonałej kondycji, oprócz mdok. Wodę podmienieniam regularnie. Ruby karmię markowymi pokarmami.

Te ryby bardzo mi się podobają i chciałbym mieć ich co najmniej 25szt. Ale to raczej mało realne 

Edytowane przez jaras
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.