Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam na imię Michał, mam parę pytań czy wszystko u mnie przebiega dobrze ze startem akwarium.

Zbiornik 120x50x50 

Filtr JBL e1502 w środku ( ceramika micromec 1l, matrix 0,5l , biobale 1,5 )

Filtr wewnętrzny aquael turbo 2000

Akwarium zalane 12.03, użyłem do startu seachem stability tak jak w instrukcji, po tygodniu wpuściłem 5 gupików (tak mi doradził akwarysta ze sklepu, ale już go nie słucham) Ryby były karmione wodzieniem i suchym tropicala, dzisiaj jest już tylko 1.

We Wtorek 9.04. zrobiłem podmiane wody 10% i wlałem 1 ampułkę Prodibio i mam teraz problem bo od środy 10.04 do dzisiaj parametry wody stoją w miejscu i nie wiem co robić?

NH4: <0,05

NO2: 0,8

NO3: 20

Testy Jbl

Opublikowano

Zrób dużo podmianę wody

18 godzin temu, Jezol2402 napisał(a):

Filtr JBL e1502 w środku ( ceramika micromec 1l, matrix 0,5l , biobale 1,5 )

Za dużo tego wsadziłeś  starczy tylko ceramika ,resztę wyjmij ..

18 godzin temu, Jezol2402 napisał(a):

We Wtorek 9.04. zrobiłem podmiane wody 10% i wlałem 1 ampułkę Prodibio i mam teraz problem bo od środy 10.04 do dzisiaj parametry wody stoją w miejscu i nie wiem co robić?

Bo jeszcze cykl ci się nie skończył  azotowy NO2  masz spore ,trzeba czekać

Tu masz do poczytania ....

https://akwarystyczny.eu/blog/dojrzewanie-zbiornika-czyli-jak-rodzi-się-cykl-azotowy-w-akwarium

Opublikowano

Dzięki za info, zrobię podmianę i czy dodać jakieś bakterie po podmianie?

Jeszcze jedno, czy muszę wyjmować te biobale? Bo jakoś nie chciałem tego filtra otwierać narazie?

Opublikowano
4 godziny temu, Jezol2402 napisał(a):

Jeszcze jedno, czy muszę wyjmować te biobale? Bo jakoś nie chciałem tego filtra otwierać narazie?

To zostaw biobale a tamte usuń nie potrzeba tyle jest  tego ,lepszy przepływ będziesz miał w filtrze .

Opublikowano

Nie musisz nic wyjmować, zostaw filtr i wkłady w spokoju. 

W instrukcji seachema masz napisane żeby

"pierwszego dnia dodać 1 nakrętkę (5 ml) na każde 40 litrów pojemności akwarium. Później przez tydzień dodawać 1 nakrętkę na każde 80 litrów pojemności zbiornik"

jeżeli tak zrobiłeś i była to jedyna chemia w zbiorniku to te 4 gupiki nie padły przez no2. Tego drugiego specyfiku nie znam, ale przy startowaniu zbiornika pomiary robisz często właśnie po to żeby zobaczyć tendencje spadku/wzrostu. Na ten moment pozostaje Ci czekać i robić pomiary codziennie. 

Opublikowano

Narazie niczego nie ruszałem, robiłem dzisiaj testy i NO2 pokazało 0,6 więc niby spada, NO3 utrzymuje się na poziomie 20. 

Testy robię dośc często i zaniepokoiło mnie to że od 4 dni wszystko stało w miejscu, dopiero dzisiaj coś ruszyło, narazie cierpliwie czekam.