Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie , w niedalekiej przyszłości chcę założyć akwarium 240 l  z Pielęgnicami Malawi , mam już filtr Aquael Ultramax 2000 do tego zbiornika , i tutaj mam pytanie , co włożyć do koszy filtracyjnych ?

Jest ich 5 , fabrycznie od góry patrząc są to :

1. Gąbka

2.Ceramika

3.Wata

4.Wata

5.Gąbka

Myślę żeby usunąć watę i w jej miejsce dać Matrixa i Ceramikę , co byście mi doradzili , dobrze myślę a może macie inne zdanie ?

Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam Dagmarina.

Opublikowano

Ja mam w 4 koszach gąbkę a w jednym koszu ceramikę tą dodaną przez producenta, a w drugim filtrze aquaela ultramax 1500 mam we wszystkich czterech koszach gąbkę.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, melok11 napisał(a):

Dał bym trzy razy gąbka i dwa razy ceramika.

Jeden kosz możesz zostawić pusty ,przepływ lepszy jest i nie ma co pchać za dużo ceramiki ,jeden kosz ci starczy na spokojnie ceramiki resztę gąbka. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Ok , dziękuję za rady , czyli wkładam do tego ultramax jeden kosz ceramiki do pozostałych koszy tylko gąbki .

Zamiast filtra wewnętrznego,  myślę żeby dać drugi filtr zewnętrzny Prefiltr + Ikola 600 maxx,

Tam też dać tylko gąbki ?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli jeden kosz w Ultramax 2000 będzie pusty i nie napchasz go za bardzo, to przynajmniej na jakiś czas, gdy ryby będą jeszcze małe - no i sporo zależy od aranżacji z kamieni - ten jeden filtr na akwarium 240 l powinien spokojnie wystarczyć. Zawsze możesz coś dodać, kolejny filtr, cyrkulator.

Edytowane przez TomekT
  • Lubię to 1