Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w apteczce mam:

- Zoolek Capiforte

- Zoolek Protosol

- Zoolek Capisol

- tabletki metronidazolu kupione na lotnisku w Meksyku za ok. 7 złotych

Zoolki to 30 ml buteleczki. Wszystko kosztowało kilkanaście złotych, a mam "spokojną głowę". Niech coś się zacznie dziać dzisiaj ok. 22:00. Jutro święto, potem niedziela. Allegro najwcześniej z pomocą przyjdzie we wtorek, a sklep jeśli mamy w pobliżu to w poniedziałek rano. Dla mnie warto mieć choćby w proszku błękit metylowy (CMF).

🇵🇱🇵🇱🇵🇱

• Lubię to 3
Opublikowano
29 minut temu, TomekT napisał(a):

Czyli ustalmy, że pod apteczką malawisty rozumiemy zestaw szybkiego reagowania w zakresie mikrobiologii i chemii wody. 😁

Dokładnie tak, bo przynajmniej u mnie znakomita większość przypadków, kiedy ryby zachowywały się nienaturalnie lub wyglądały na chore (oczywiście pomijam efekty walk)  był związany z chemią lub temperatura wody. Przez 4 lata zabawy z Malawi raz przywlokłem zapaćkane pasożytami ryby z hodowli i musiałem użyć leków. 

• Lubię to 2
Opublikowano

To ja się jeszcze dołączę w temacie metronidazolu. Recepta od weta to łatwy temat, ale wtedy opakowanie leku kosztuje 50zl. Jak od zaprzyjaźnionego lekarza, to 10zl 😛

Ja też leków żadnych nie mam na zapas i póki co nic się z tego powodu nie wydarzyło. Cała apteczka, którą kiedyś kupiłem poszła do śmieci z powodu przeterminowania.

• Lubię to 1
Opublikowano
21 godzin temu, bojack napisał(a):

To ja się jeszcze dołączę w temacie metronidazolu. Recepta od weta to łatwy temat, ale wtedy opakowanie leku kosztuje 50zl. Jak od zaprzyjaźnionego lekarza, to 10zl 😛

Najlepszy jest metronizadol, w płynie. Niestety stosowany tylko w lecznictwie zamkniętym. Ale super służy do namaczania pokarmu i dawkowania.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ensa napisał(a):

Najlepszy jest metronizadol, w płynie. Niestety stosowany tylko w lecznictwie zamkniętym. Ale super służy do namaczania pokarmu i dawkowania

No nie ma co ukrywać, że walka z tabletkami, żeby namoczyć pokarm to nic fajnego. Ale metronidazol działa i cena jest ok.

Może należy zacząć stosować zgodnie z ulotką 🤣🙈

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Ensa napisał(a):

Najlepszy jest metronizadol, w płynie. Niestety stosowany tylko w lecznictwie zamkniętym. Ale super służy do namaczania pokarmu i dawkowania.

Protosol z Zoolka to jest taki metronidazol w płynie. Bez problemu możesz go podawać z pokarmem.

• Lubię to 1
Opublikowano
12 godzin temu, ziemniak napisał(a):

Protosol z Zoolka to jest taki metronidazol w płynie. Bez problemu możesz go podawać z pokarmem.

Tylko on ma mało metro w metro, z tego co kojarzę. Ale jak działa, to super wiadomość, bo tabletek nie cierpię