Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Chciałem się przywitać, moja przygoda z akwarystyką zaczęła się dość niedawno od 12 L akwarium u dzieci :)

Obecnie mam postawione dwa zbiorniki 112 L oraz ostatnio (3-4 tygodnie) postawione 300 L MALAWI jak poniżej.

Obsada:

Maingano x6, YELLOW x6, RED RED x6, Socolofi x4, Fire Fish x6, Saulosi x6.

Sprzętowo Ultramax 2000, mały cyrkulator do ruchu dna - testowany od wczoraj, zalegało mi sporo kupska teraz wygląda w miarę ok :) 2 filry wewnetrzne testowane pomocniczo i 1 mały napowietrzacz.

20231022_103602.thumb.jpg.c72b791a607d2536ce8c555d035a00b4.jpg20231022_103622.thumb.jpg.a8639fe49739e01b9241dcadc7f22a79.jpg20231022_103648.thumb.jpg.fc00f2ac66c70f55b6a495897ee36391.jpg

• Lubię to 9
Opublikowano

Ładnie wygląda z drewnem i anubiasem pośrodku. 👍 Gdybyś coś zmieniał w układzie kamieni, może wyciągnąć je nieco w górę? Miejsca wydaje się jeszcze sporo. No i pomyśl o pokrywie...

Opublikowano
6 godzin temu, TomekT napisał(a):

Ładnie wygląda z drewnem i anubiasem pośrodku. 👍 Gdybyś coś zmieniał w układzie kamieni, może wyciągnąć je nieco w górę? Miejsca wydaje się jeszcze sporo. No i pomyśl o pokrywie...

Zastanawiam się nad dołożeniem kamienia do góry - może za jakiś czas :)

Godzinę temu, Ensa napisał(a):

Nie wyskakują Ci ryby:-)?

Jeszcze żadna nie próbowała :D Przy aklimatyzacji wyskoczyło mi z miski 8 sztuk ale to był ich jedyny wyskok ;) 

Podoba mi się odkryte bez pokryw, póki żadna nie podejmuje prób to raczej tak zostawię. Gdyby się okazało że jednak się nie sprawdza pomyśle o jakiejś górze najlepiej szklanej.

7 godzin temu, Pikczer napisał(a):

Witaj, akwarium estetyczne:) Z czasem będzie pewnie wiele modyfikacji i życzę coraz większego zbiornika bo widzę w pokoju dużo wolnego miejsca po bokach :)) 

Trochę czasu zajęło mi przekonanie żony do 300  ... miałem w planach 150 x 50 x 50 ale pośpiech wygrał, akurat od ręki jak podjąłem decyzję było dostępne z dowozem w cenie :) Ale kto wie kto wie .... Już przy tej 300 drżałem o szafkę - niby solidna ale IKEA :)

Myślicie że do tych 33 sztuk jak są małe można jeszcze dobrać kilka czy to już raczej będzie przerybienie.

Opublikowano

@WintioOrozumiem, też mi się podobna dużo bardziej odkryte. Ale ryby podobają mnie się bardziej i z żalem, ale przykryłam. Mimo, że przy aklimatyzacji grzecznie siedziały na zadkach

Opublikowano
22 minuty temu, WintioO napisał(a):

Myślicie że do tych 33 sztuk jak są małe można jeszcze dobrać kilka czy to już raczej będzie przerybienie.

Nic bym już nie dokładał, to jest 6 gatunków wcale nie tak małych ryb (przynajmniej niektóre), jak na ten litraż.

• Lubię to 1
Opublikowano
23 godziny temu, Ensa napisał(a):

Nie wyskakują Ci ryby:-)?

Wyskakiwanie to jeden problem ale większym jest chlapanie. Duży zbiornik to też duże parowanie i utrata ciepła.

Większość z nas z tych powodów ma baniaki przykryte przynajmniej szybą. Myślę, że autor sam do tego dojdzie z czasem.

• Lubię to 1
Opublikowano

@Bojarja z parowania byłam zadowolona, bo akwarium mi robiło za nawilżacz. Ale rzeczywiście ja mam ubytek 60 litrów tygodniowo jak nic. Z grzaniem, to zgadzam się, konkretny koszt. Plus strach o ryby. Ale szyby przecież nie muszą być grube. Da radę przykryć w miarę estetycznie. 

• Lubię to 1