Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Startuje właśnie Malawi w 300l akwarium o wym. 100/55/65h.  Filtracja jest na ultramaxach 1500 i 1000. Jest automatyczna podmiana wody. Wodę akurat mam bardzo dobrą, nieozonowaną czy chlorowaną. Kh 12, gh 20, ph 7.6. Filtruje na poczatek przez wkład narurowy 1um i węgiel aby pozbyć się ew. zanieczyszczeń z rur. Mogę robić w zasadzie codzienną podmianę np. 15-20l bez wysiłku. Sporo kryjówek z modułów rockzolid itp. Myślę więc że technikę, wystrój itp. mam w miarę ogarnięty. 

Pytanie dla forumowiczów: akwa jest dość krótkie ale w miarę szerokie i wysokie (bardziej pod skalary czy inne dyski). Szukam więc relatywnie małych gatunków. Zależy mi aby było kolorowo. Nie zależy mi na rozmnażaniu. Więc może być przerybione. 

Pod uwagę biorę:

- kolor żółty: saulosi lub yellow 

- "czerwony" : red red lub rdzawy

- "niebieski": acei lub cyntotilapia afra lub maingano

Jakie zestawienie dobrać z powyzszych 3 grup i w jakiej ilości aby iść w przerybienie. Na start będą młode ryby 5-6 cm. 

Dzięki :)

mawi  

Opublikowano

W opcji saulosi i rdzawy - po ile szt. na start? 6szt rdzawego i 12 saulosi będzie ok? Czy może więcej szt. na start? 

Odnośnie rozmiaru akwa pod acei - są źródła które podają min. długość akwa 100cm. Zgadza się, że dno małe ale acei zdaje się bardziej pływa na środku? Ma sens zakup 2-3 szt? Wiem że zaleca się min. 6 ale skoro akwa wysokie to może acei wykorzysta wolne miejsce? Zakładac ze jeszcze jest falownik? Czy to błędne założenie?

Opublikowano (edytowane)

Dzięki - dobry opis - "bardzo podatny na osiąganie ogromnych rozmiarów". Wszystko jasne. :o). 

To raczej pójdę w kierunku saulosi i rdzawego.

Edytowane przez mawi