Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej.  Ostatnio zmieniłem mechanika AC 1000 na AC 2000 (z prefiltrem Eheim), co by w baniaczku było czyściej. Cyrkulacja wspomagana falownikiem 3000l/h, ale nadal w toni coś tam pływa. I zacząłem się zastanawiać, czy zamiast tego falownika nie powiesić AC 1000, który teraz jest nieużywany. Wiadomo - falownik 3000l/h, AC 1000l/h, ale falownik tylko mieli, a AC jednak coś tam wciągnie. Wiem, że najprościej po prostu to zrobić i sprawdzić, ale zanim zamoczę łapska, chciałbym poznać opinie bardziej doświadczonych :)

EDIT: akwarium 375l ;)

Edytowane przez Ossek
Opublikowano

Jeśli nie przeszkadza Tobie tyle sprzętu w akwarium to dołóż kolejny filtr. A może spróbuj z samymi ustawieniami? Nieraz kilka stopni w bok i będzie o niebo lepszy. Tak tylko dla porównania, jak miałem akwarium 300l i gdy ryby podrosły to cyrkulator chodził na 6000l/h ale był wycelowany w taflę wody. Ryby zadowolone. Teraz mam 540l i jeszcze mocniej wszystko pcha wodę. Ryby zadowolone i wbrew pozorom prąd wody nie jest silny.  Jak celuje cyrkulatorem w górę to nie ma klasycznej pralki ale ciekawe zawirowania i woda nie płynie dookoła jak szalona. Ryby mają miejsca postojowe jak i też nieco wartkie. 

Próbuj aż znajdziesz idealne ustawienia dla swojego akwarium. 

• Lubię to 2