Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie. Zrobiłem dziś 2 pomiary wody i wyszedł w nim wynik z dużą ilością co2. Zastanawiam się czy może być to spowodowane tym że jak karmie ryby  i zmniejszam przepływ filtra. Chociaż chyba to bez sensu. Podsyłam wyniki paskowe tetra 6w1.

Akwarium hula 1 miesiąc

Saulosi

200l

Fluval 406

Jebao św falownik pracuje na maxa skierowany  lekko w dół podłoża . Może tutaj leży problem gdyż niedawno pracował  ku górze

Chinol prefiltr

Screenshot_20230504_102121_de.dieetagen.tetrawatertest.jpg

Edytowane przez irlandczyk007
Opublikowano

Te testy raczej orientacyjne są. Obserwuj akwarium i ryby. Jeżeli nic złego się nie dzieje to raczej problem beznadziejnych testów paskowych. 

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Na zachowanie ryb. Czy pływają jak zwykle, nie pokładają się na dnie albo nie wiszą pod powierzchnią wody, nie kłapią jakoś mocniej pyskami, nie ustawiają się w strumieniu wody z filtra To takie podstawowe objawy niedotlenienia. Ogólnie, czy się normalnie zachowują.

Edytowane przez pulpet
Opublikowano
W dniu 4.05.2023 o 11:22, irlandczyk007 napisał(a):

Jebao św falownik pracuje na maxa skierowany  lekko w dół podłoża . Może tutaj leży problem gdyż niedawno pracował  ku górze

Wg mnie jest to bardzo prawdopodobne.  Do tej pory jak wynika z Twojego wpisu , falownik dmuchał w lustro wody jednocześnie powodując jej napowietrzanie.  Jeżeli teraz skierowałeś go w dół to co napowietrza wodę i w jaki sposób?  Wróć na razie do poprzedniego ustawienia falownika i za jakiś czas ponów  testy. Faktem jest to co mówili koledzy , że testy paskowe nie są zbyt dokładne ( sposób wykonania testów) . Ale jak będzie poprawa to powinny mimo to wykzać tę poprawę.

Opublikowano

sam używam tych testów paskowych - ale w sumie nie do badań wody (do tego mam kropelki JBL), ale do "szybkich testów", czy nic złego się nie dzieje co by wymagało testów kropelkowych. Czyli pełnią taką role orientacyjną/alarmową i:
- za każdym razem po podmiance, albo dużej dolewce prze 2-3 dni CO utrzzymuję się na tych paskach w zakresie 20, jak się zostawi zbiornik w spokoju to bo 4-5 dniach to CO spada.
Ja bym się tym nie przejmował