Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Proszę o sugestie co do aranżacji . Wystarczająco gruzu dla mbuny ? Może za dużo ? Krytyka mile widziana 🙂

IMG_1938.jpeg

IMG_1941.jpeg

IMG_1940.jpeg

IMG_1939.jpeg

Opublikowano
14 minut temu, Robson79 napisał(a):

Ogólnie wygląda fajnie ale wydaje mi się, że trochę za ciasno ułożone i brakuje kryjówek dla dorosłych ryb...

No właśnie układałem na ciasno wszystko bo trochę strach ze coś się przewróci i uszkodzi szybę 🙂

Opublikowano

To użyj większych brył. Będzie łatwiej stabilnie poukładać i zostawić większe przestrzenie pomiędzy. Taka aranżacja jaką ułożyłeś zabiera rybom przestrzeń do życia zamiast ja tworzyć. Może i fajnie wygląda, ale z punktu widzenia ryb jest bez sensu😉

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, pulpet napisał(a):

To użyj większych brył. Będzie łatwiej stabilnie poukładać i zostawić większe przestrzenie pomiędzy. Taka aranżacja jaką ułożyłeś zabiera rybom przestrzeń do życia zamiast ja tworzyć. Może i fajnie wygląda, ale z punktu widzenia ryb jest bez sensu😉

Udało mi się stworzyć trzy takie Ala groty . Lepiej ? 

IMG_1944.jpeg

IMG_1943.jpeg

IMG_1942.jpeg

Opublikowano

Każda taka dziura to lepiej. Ale dobrze jest wtedy, kiedy cała obsada ma się gdzie schować i poukładać sobie życie. Ryby szybko rosną, potrzebne są enklawy dla samców, schronienia dla słabszych osobników. Inaczej jak tylko ryby zaczną broić, zaczną się kłopoty z utrzymaniem obsady w dobrej kondycji i stałej ilości. I tak się zaczną, ale im lepiej zaaranżujesz tym ich będzie mniej.

Opublikowano
14 minut temu, pulpet napisał(a):

Każda taka dziura to lepiej. Ale dobrze jest wtedy, kiedy cała obsada ma się gdzie schować i poukładać sobie życie. Ryby szybko rosną, potrzebne są enklawy dla samców, schronienia dla słabszych osobników. Inaczej jak tylko ryby zaczną broić, zaczną się kłopoty z utrzymaniem obsady w dobrej kondycji i stałej ilości. I tak się zaczną, ale im lepiej zaaranżujesz tym ich będzie mniej.

Troszkę zmieniłem 🙂 

IMG_1946.jpeg

IMG_1945.jpeg

Opublikowano

Budując z tych maluchów jakąś wymyślną ażurową konstrukcję uzyskasz mało naturalny efekt, a o tym, że im luźniej tym łatwiej to wszystko może runąć sam pisałeś.  Skombinuj kilka większych kamieni, ustaw stabilnie, dopieść tą drobnicą, która masz i będzie super.  Tak ja bym zrobił, bo kiedyś robiłem podobnie do Ciebie i już wiem że błądziłem 😉.  Ale to twoje akwa. 

Opublikowano
18 minut temu, pulpet napisał(a):

Budując z tych maluchów jakąś wymyślną ażurową konstrukcję uzyskasz mało naturalny efekt, a o tym, że im luźniej tym łatwiej to wszystko może runąć sam pisałeś.  Skombinuj kilka większych kamieni, ustaw stabilnie, dopieść tą drobnicą, która masz i będzie super.  Tak ja bym zrobił, bo kiedyś robiłem podobnie do Ciebie i już wiem że błądziłem 😉.  Ale to twoje akwa. 

Chciałem większe kamienie ale niestety w mojej okolicy nie było 🙂

Opublikowano

Ja mam fajnie, bo u mnie się wapień wala wszędzie, ale już niewiele go w moich akwariach. Przeszedłem na moduły. Lekkie, można robić otwarte od strony niewidocznej i zysk na przestrzeni dla ryb ogromny. W piwnicy mam wapienia 500 kilo pewnie. Oddam za darmo. Tylko daleko😉