Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tu nowa i pewnie dla wielu z was, zabrzmi moje pytanie wręcz głupio, chcę założyć akwarium i mam zagadnienie odnośnie uzdatniacza wody przy podmianie , mianowicie dawkuje go na całą pojemność akwarium tzn 300l czy daje na tyle na ile była podmiana np na te 30% wody kranowej. Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Dominikaa21 napisał(a):

300l czy daje na tyle na ile była podmiana np na te 30% wody kranowej.

Uzdatniasz wodę nieuzdatnioną czyli tę którą dolewasz.  Gdybyś z rozpędu uzdatniła całą wodę w akwa ( 300l) nic się nie stanie. Mam na myśli to , że  dolewaną wodę wlewasz  w odliczonym litrażu .  Jeżeli nie to musisz brać pod uwagę całe akwa.

Pomyśl o takim urządzeniu jeżeli nie chcesz bawić się w uzdatniacze czy też wiaderkowanie:

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Super dziękuję serdecznie za odpowiedź , tak myślałam ale wolałam się upewnić ;) . A bakterie dolewamy na następny dzień od czyszczenia na cały litraż akwa ? Jeśli się nie mylę. Pozdrawiam Serdecznie i dziękuję za pomoc.

Opublikowano
4 godziny temu, Dominikaa21 napisał(a):

A bakterie dolewamy na następny dzień od czyszczenia na cały litraż akwa ?

Obojętnie w jakim momencie tak naprawdę. Ale jak będziesz miała dobrą filtracje to wystarczy raz w tygodniu przy podmiance , ściągnąć wężem to co zalega  bez względu z jakim biotopem masz akwa bo o tym nie piszesz:) 

Opublikowano

Akwa przed założeniem jeszcze gdyż najpierw porządnie się przygotowuje ;) w planach pyszczaki yellow oraz saulosi . Najpierw po 10szt potem redukcja. Biotop piach kamienie . Filtry aquaela 2000 mechanik i 2000aquael biologiczny z przefiltrem plus ceramika ale zastanawiam się nad grysem koralowym do tego grzałka 300 aquaela Platinum tak się zbiegło ze ta marka 🙈😅 z odmulaczy do piasku mam problem bo ponoć zawsze zasysają ten piach i potem są braki w akwa . Mam nadzieję że na początek taka filtracja starczy, nie planuje przerybienia i docelowo 12szt rybek na 300l chyba nie będzie za dużo?  oraz falownik pewnie jakiś też dam albo napowietrzacze . 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Dominikaa21 napisał(a):

w planach pyszczaki yellow oraz saulosi .

Pomijając preferencje żywnościowe ( Yellow wszystko ze wskazaniem na mięso a Saulosi roślinożerne) będziesz miała bardzo żółto.  Bawet 1 czy dwa samce  Saulosi tego nie zmienią.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
Opublikowano

@Dominikaa21 rozumiem, że chciałaś wyjaśnić Andrzejowi jakie akwarium zakladasz i wystarczy. Tu rozmawiamy o podmianie i uzdatniaczu. Nie chcę żeby wywiązała się dyskusja na temat Twojej filtracji, obsady itd... i od razu ją ucinam w tym momencie. Na te tematy możesz dyskutować w innych, odpowiednich działach. 

• Lubię to 1