Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Literatura a życie. Miałem kiedyś w roslinkarium ospę. Ryby sponiewierane przez błędy w nawożeniu, do tego kupa drogich roślin, więc nie chciałem dawać leków. Sama temperatura załatwiła.sprawe,.więc czasem warto spróbować 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

To nie jest ospa. 

Spokojnie Panowie, nie ma tu mowy o żadnym epistylis :) zwykła ospa :)

Z tego co udało mi się znaleźć jako info w miarę potwierdzone to temp powyżej 32 stopni zabija kulorzeska bez względu na stadium. 

Podniesienie 29-30 przyspiesza jego fazy, a że lekami można go zabić tylko w fazie 3 to jest to całkiem sensowne, żeby szybciej ogarnąć temat. 

Mnie bardziej zastanawia to, jakich preparatów nie można łączyć z ichtio. Nie znam się na chemii, na opakowaniu jest informacja ogólna, żeby nie stosować z innymi preparatami akwarystycznymi i zastanawiam się, o jakich preparatach mowa.... tylko tych p. bakteryjnych\ p. pasożytniczych czy coś jeszcze? 

Edytowane przez E.szczors
Opublikowano
W dniu 22.02.2023 o 07:53, E.szczors napisał(a):

Mnie bardziej zastanawia to, jakich preparatów nie można łączyć z ichtio.

Zastosowanie innych leków wcześniej niż w trzeciej fazie może powodować że wytworzą się formy przetrwalnikowe. Niektóre pasożyty mogą tak reagować na chemię. I wówczas lek który chcesz użyć, nie będzie skuteczny.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Niby przeszłam przez leczenie wg instrukcji, nawet dłużej, bo się ocierały o dno czasami.

Jednak patrząc na rybki widzę, że dalej, co jakiś czas któraś się ociera o dno...

Chciałam już użyć filtra węglowego żeby się pozbyć resztek leku i odnowić bakterie. Nie wiem co powinnam zrobić? Podać jeszcze lek czy zostawić i dać węgiel? Kropek nie ma już od dłuższego czasu. 

Przepraszam, że tak nieskładnie pisze, ale jestem chora i nie ogarniam... 

Edytowane przez E.szczors
Opublikowano
14 godzin temu, piotriola napisał(a):

Cały cykl w 25 stopniach trwa 6-7 dni, tydzień kuracji upływa we wtorek. Teoretycznie powinno być dobrze, ryby mogą ocierać się po wymianie wody.

Nie wymieniałam wody od ostatniego wlania preparatu 22 lutego... 

Opublikowano
20 godzin temu, E.szczors napisał(a):

Nie wymieniałam wody od ostatniego wlania preparatu 22 lutego... 

Tak podaje również literatura, krótkotrwałe kąpiele nic nie dają. Ciekawe jak zniosą to bakterie nitryfikacyjne, widzę to w ciemnych barwach.