Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć i czołem. Witam serdecznie wszystkich użytkowników, ostatnie kilka miesięcy pilnie się kształciłem na forum żeby moje pierwsze Malawi wyszło elegancko, a od 2 miesięcy baniak w pełni zarybiony.

Obsada Zbiornika 120x40x60

Raczej wszystkie można uznać za młodziki nie przekraczające 6/7cm.

3/5? Albo 4/4- P.Cyaneorhabdos Maingano 

3 samce pewniaki - 1 największy spośród całej załogi, goni najczęściej  samice wewnątrzgatunkowo i czasem podpłynie "sprawdzić się" do Alfy - średniej wielkości ale uważam go za alfę gdyż obrał największy rewir skalny w którym głównie przebywa sam i wygania każdego mieszkańca z swojej miejscówki, zaś trzeci samiec jest dużo mniejszy od całej reszty ale również wybarwiony, ciemne kolorki i jest zadziorny.

2/4 P.Elongatus Mphanga 

Głównie pływają w Toni, dosyć łagodne w porównaniu do Maingano , 1 piękny Samiec który się wybarwia od którego nie mogę oderwać wzroku ,2 mniejszy ale charakterystyczne pasy są dużo mniej zarysowane niż u dominującego, ciekawskie, spokojne z moich spostrzeżeń.  

Pytanie do was - doświadczonych akwarystów tego biotopu, co dalej..  "jeździć i obserwować" jak się wyklaruje obsada sama , czy redukować samców Maingano i próbować załatwić im panienki. Słabym pomysłem jest raczej dobrać 3 gatunek. Dwugatunkowo uważam że się dopełniają.

Z góry przepraszam jeśli pomyliłem dział i wpakowałem się w offtop. 

Opublikowano

Dwa wystarczą, jeżeli masz możliwość załatwienia pewnych panienek, to bym brał. W ciemno bym nie brał, bo znowu ryzyko, że trafisz na kolejne samce.

• Lubię to 1
Opublikowano
40 minut temu, FearBeforeCrow napisał(a):

Pytanie do was - doświadczonych akwarystów tego biotopu, co dalej..  "jeździć i obserwować" jak się wyklaruje obsada sama , czy redukować samców Maingano i próbować załatwić im panienki. Słabym pomysłem jest raczej dobrać 3 gatunek. Dwugatunkowo uważam że się dopełniają.

Jak masz dobrze zagruzowane akwarium to może być dwugatunkowo ,nadwyżkę samców możesz wyłapać i oddać do zoologa .. 

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Ja bym się z redukcją wstrzymał, skoro masz młode ryby jeszcze. Zarówno maingano jak i mpangi u mnie fajnie funkcjonują w układach wielosamcowych. Zobaczysz jak będzie, jak się zrobi bardzo ostro to zareagujesz.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 3