Skocz do zawartości

Malawi na wodzie kranowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panie Andrzeju @Andrzej Głuszyca, okazuje się, że moje obawy o niskie Ph były zbyt wczesne. Na cztery dni włączyłem silne napowietrzanie (Turbo 2000) i momentalnie ph skoczyło z 7,4 do 8,4-8,5. Pytanie czy tak może zostać (być może delikatnie spadnie jeszcze, bąble już  wyłączone)? Czy jak będę robił podmiankę 20-30% (kran ph 7,4) to czy skoki w baniaku nie będą zbyt gwałtowne? 

Edytowane przez Jaro85
Opublikowano
W dniu 31.05.2023 o 18:45, Jaro85 napisał(a):

Panie Andrzeju @Andrzej Głuszyca, okazuje się, że moje obawy o niskie Ph były zbyt wczesne. Na cztery dni włączyłem silne napowietrzanie (Turbo 2000) i momentalnie ph skoczyło z 7,4 do 8,4-8,5. Pytanie czy tak może zostać (być może delikatnie spadnie jeszcze, bąble już  wyłączone)? Czy jak będę robił podmiankę 20-30% (kran ph 7,4) to czy skoki w baniaku nie będą zbyt gwałtowne? 

Dodatkowo woda w baniaku wg zoolek/jbl GH 10/8, KH 11/11. Dziwnie GH spada, mam nadzieję, że jak już baniak się ustabilizuje ryby będę zadowolone. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi w tym temacie oraz całemu forum za pomoc w wystartowaniu. Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przyszedł w końcu dzień w którym wpuściłem młode Saulosi. Parametry w akwarium ustabilizowały się j/n

GH - 8, KH 9-10, PH kolor pomiędzy 7,6-7,8 (test JBL), NH4, NO2 - niewykrywalne, NO3 - 1. No3 takie niskie ponieważ w kranie mam niewykrywalne a odkąd staruję akwaria na Seachem Stability proces dojrzewania odbywa się powoli ale skoki parametrów są wolniejsze i mniej drastyczne niż na innych bateriach. Jednak nie martwią mnie parametry (chyba słusznie) a to, że ryby po wpuszczeniu (oczywiście wzięły się od razu za skubaniec glonow z kamieni) zaczęły się ocierać o piach i kamienie. Czy to normalne, że po wpuszczeniu do nowego akwa (inne parametry niż na hodowli) mogą się ocierać? Nie zauważyłem żadnych zmian na ciele, ryby chętnie podpłynęły do płatków spiruliny dziś rano. Kiedy wpuszczałem gupiki do nowych zbiorników nie zauważyłem takiego zachowania albo inaczej. Być może mniej je obserwowałem ponieważ zachowanie młodych pyszczaków nie pozwala na to aby przejść koło akwarium obojętnie. Ganiają się, "stoją" pionowo na kamieniach i skubią, delikatne walki.