Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nigdy nie chciałem mieć rybek z Malawi - jawiły mi się jakieś takie niespokojne, za szybkie do oglądania w domu. Ale jako, że już prawie wszystko miałem i rozmnażałem, to wreszcie pszyszedł czas na Malawi.

Wiem, że na razie bałaganiarsko - wszystko chciałbym mieć. Akwa 720+100sump i małe 150 na demasconi. Podmiana wody na programatorach, ogrzewanie grzałka przepływowa.

DSC_2782.JPG

DSC_2785.JPG

DSC_2786.JPG

DSC_2788.JPG

DSC_2748.JPG

DSC_2749.JPG

DSC_2751.JPG

Opublikowano

Nie gniewaj się,ale.na razie wpuściłeś kilka ryb z Malawi do zbiornika, który ani wystrojem ani resztą obsady kompletnie nie pasuje. Kiepska jakość fotki, ale Loricaria i jakieś bystrzyki i chyba gupiki, które  widze słabo się komponują z pyszczakami. Ani temperament, ani parametry wody nie dadzą się pogodzić. Do tego, przy takim wystroju ryby z grupy Mbuna nie będą się dobrze czuły, a agresja i pierwsze trupki to tylko kwestia czasu. Twoje akwa, Twoja sprawa. Ale jak chcesz iść w Malawi, to doczytaj, jakie warunki trzeba stworzyć, uporządkuj obsadę i aranżacje, upewnij się że masz wodę odpowiednią dla swoich ryb. Wtedy będziesz mógł w pełni docenić piękno tego biotopu. Masz nie mały zbiornik, niezłe zaplecze sprzetowe. Można z tego zrobić fajną Malawke. Ale na razie, bez zdecydowanych działań w dobrym kierunku,  wróżę katastrofę niestety. 

Powodzenia

• Lubię to 7
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, pulpet napisał(a):

Nie gniewaj się,ale.na razie wpuściłeś kilka ryb z Malawi do zbiornika, który ani wystrojem ani resztą obsady kompletnie nie pasuje. Kiepska jakość fotki, ale Loricaria i jakieś bystrzyki i chyba gupiki, które  widze słabo się komponują z pyszczakami. Ani temperament, ani parametry wody nie dadzą się pogodzić. Do tego, przy takim wystroju ryby z grupy Mbuna nie będą się dobrze czuły, a agresja i pierwsze trupki to tylko kwestia czasu. Twoje akwa, Twoja sprawa. Ale jak chcesz iść w Malawi, to doczytaj, jakie warunki trzeba stworzyć, uporządkuj obsadę i aranżacje, upewnij się że masz wodę odpowiednią dla swoich ryb. Wtedy będziesz mógł w pełni docenić piękno tego biotopu. Masz nie mały zbiornik, niezłe zaplecze sprzetowe. Można z tego zrobić fajną Malawke. Ale na razie, bez zdecydowanych działań w dobrym kierunku,  wróżę katastrofę niestety. 

Powodzenia

Dzięki - wiedziałem, że zbiorę minusy. Akwa z pyszczakami działa już ponad 6mcy - saulosi i elongatus się w nim rozmnożyły i młode rosną w tym akwa. A bystrzyki i sturisoma festivum zostały z dawnej obsady i przy pH=7.5 i zero azotynów/azotanów czują się OK/ nawet się rozmnażają.

Docelowo wiem, że zmienię aranżację akwa - tło strukturalne plus więcej skałek.

Edytowane przez novi
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, novi napisał(a):

Dzięki - wiedziałem, że zbiorę minusy. Akwa z pyszczakami działa już ponad 6mcy - saulosi i elongatus się w nim rozmnożyły i młode rosną w tym akwa. A bystrzyki i sturisoma festivum zostały z dawnej obsady i przy pH=7.5 i zero azotynów/azotanów czują się OK/ nawet się rozmnażają.

Docelowo wiem, że zmienię aranżację akwa - tło strukturalne plus więcej skałek.

Tu nie chodzi o minusy. Wszyscy bawimy się tu w Malawi i chcemy, żeby było jak najlepiej. Dla ryb i akwarystów. Jeśli pojawia się krytyka, to konstruktywna😉. A że nie popieramy tutaj mieszania biotopów, to fakt, który musisz wziąć na klate. To że można trzymać ryby przeróżne razem to wiemy, a to, że ryby się rozmnażają, wcale nie oznacza, że są trzymane w optymalnych warunkach Jeszcze raz powodzenia👍

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 3
Opublikowano

Jak bym znał temperament pyszczków to zapewne oddałbym resztę obsady = ale sturisomy festivum miały u mnie dożywocie (jeden samiec ma ponad 20lat).  A nie znalazłem osób mających te rybki.

• Lubię to 1
Opublikowano

Tu Cię świetnie rozumiem. Od pół roku pozbywam się obsady z ostatniej nie malawki. Wydać byle komu ryby, koło których się kilka lat chodzi, nie jest łatwo. Ja cierpliwie czekam,.aż ostatnia ryba znajdzie mowy dom i następny zbiornik pod gruz😁

• Lubię to 2
  • 5 tygodni później...